Толкова много въпроси!...
Според мен, не трябва да забравяме, че:
- никой не знае всичко, дори само за едно просто справяне с полиартрит(
)
- няма двама еднакви човека, следователно няма такива рецепти и методики, които правомерно да са
отлично приложими за всички. Винаги има различни доши, страхове, степен и вид замърсявания, време от месеца (и жени и мъже), околна среда (със стотиците й съставляващи), различни знания, различни по сила устремености към здравето и пр. и пр.
- и бой с пръчки или с кожени ленти може да има полезно въздействие, но ние търсим най-доброто положително въздействие
при най-малко или никакво вредно въздействие. Може да се нарече
ефикасност (не ефективност).
- много е важно да не забравяме, че когато някой(я) напише във форума напр. "плодувах Х дни, получих У изменения..." това почти нищо не значи: от какво изходно състояние, в каква обстановка, ходи ли на работа, вкъщи ли стоя, кой какво ти говореше, какви точно плодове, как и колко точно ги дъвчеш, освен тях каква, колко, кога и пр. вода...? и мн. други фактори, и действия изобщо не се съдържат в горното съобщение...
[Съзнателно опростявам, за стане ясна тезата]
Та, затова е напълно грешно да сравняваме с лекота "водно" със "сухо" и пр.
Дори само поносимостта към болка може да бъде решаваща за точния характер, изменения, резултати и пр. на даден метод при даден човек. Също фактът, че един човек "не бил излекуван" с "водно" (което прилагал някакви дни), след това се излекувал със "сухо", този факт не отчита какво точно е било въздействието на водното?
Някой знае ли случай, при който "успешно" излекуван съ сухо, си е правил след това изследване за костна плътност? Ами ако това е бил човек с първоначално намалена такава?
Тоест, не твърдя, че дадени състояния не може да се повлияят със сухо въздържане от храна. Само заострям вниманието, че то причинява поне и намаляване на костната плътност и това за мен винаги е вредно, особено ако има метод, който не я намалява...
В единия случай (водно) обикновено става дума за прилошаване, временни болки, слабост, общо неразположение... но това са видимите неприятности. А какво точно са някакви други, невидими с око - досега не съм срещал, нито чел. А ползи - умопомрачителни!
В другия случай (сухото) - също има ползи, и то - огромни, но има и изследвани, доказани вреди - за костите. Това е... учим се, разсъждаваме...