За съжаление има спад в качеството даже и при инструментите. Относно много качествени марки за профи инструменти с качество като за промишленост, но и на съответната цена, това са: Фаин (за незапознатите - на времето чичко Бош е бил чирак на чичко Файн), Атлас Копко (а за по-незапознатите: по ниските им серии съответно са Милуоки (от ранга на Метабо), АЕГ (от ранга на син Бош) и Рьоби (от ранга на зелен Бош)), Фестул, Ингерсол Ранд и донякъде Хилти (макар, че и те за съжаление вече имат китайски залитания).
С по-ниско (но все пак много добро качество) са: Милуоки, Метабо и донякъде Хитачи (Метабо вече са техни) и донякъде син Бош, но хеви дюти серия.
С още по-ниско, но достатъчно добро, а и по-достъпни като цена са Макита (любителска им серия е МакТек), ДиУолт (любителската им серия е Блек енд Декер) и син Бош (любителска им серия предполагам всеки знае, че са зелените), Крес и Фелисати. Откровено любителски са зелените бошове, Парксайд (на Лидл) и т.н. Аз лично предпочитам повечето от лидълските машини Парксайд пред примерно зелените Бошове (особено ако ще са от китайските...).
Малко допълнително инфо за Бош инструментите (понеже са доста популярни в нашата страна): така или иначе има общ спад в качеството при всички, но най-добри са тези произведени в Германия и Швейцария, следва Унгария, която пък е много близо до Китай по ниско качество. (един жокер - почти всико тяхно в страната е от там)
Вече от към бяла техника - почти всичко е на около 5-6 големи концерна (а се брандира различно) и качеството/надеждността са така пресметнати, че горе-долу да закрепи гаранцията. Та затова аз предпочитам поръчкова стока за голяма верига, вместо да плащам няколкократно раздута цена за практически същият или почти продукт.
П.П. И нашите хладилник и фризер са съотвено Бирюся (в превод Брезичка) и Снайге (в превод Снежинка), съответно руски и латвийски. На по окло 22 години са и са супер. Няма да ги сменям, докато не съм принуден.
П.П.2 Още по соц времената бях чел или в "Паралели" или в (мисля, че беше) ''Днес и утре", че хладилниците на Снайге са предпочитани даже от западни ползватели повече от техните тогавашни марки от рода на Филипс, Бош и т.н.