Здравейте!
Нов съм във форума, но имам познания за суровоядство и холистична медицина от около 6 години от сенсеят ми по Айкидо, от една приятелка и от прочетеното и видяно из Интернет.
От доста време мечтаех да имам бавнооборотна дъвчещо/мачкаща сокоизтисвачка, но доскоро цените им бяха непосилни за мен. Дотогава бях виждал на 2 демонстрации стария и и новият модел на Кювингс, както и при един приятел, който беше отворил вероятно един от първите здравословни барове в града и имаше 2 такива машини (за около 1000 лева).
Преди около 2 месеца купихме на промоция от Метро за около 180 лева машина, брандирана като Оптимум. Бях и хвълил око преди доста време, но цената и без промоцията беше около 240 лева, та като я намалиха я купихме.
Тази всъщност е почти пълен клонинг на старият модел на Кювингс, но моторът и не е толкова тих.
Ще направя нещо като кратко ревю и дано да е полезно и за другите съфорумници.
Машината - Optimum RKS 2000, 400W, е вертикална (габаритите и теглото и не са малки), бавнооборотно мачкащо/дъвчеща с иноксово/пластмасов корпус. Има 2 големи и удобни кани за сок и отпадъци. Основните мачкащи/изцеждащи компоненти не пише да са от прословутият Ултем, но на вид са такива и най-вероятно са такива. Има и "тапа" и силиконова "почиствачка" като на оригиналната Кювингс (от старият модел, който не става за цели плодове).
Моторът и по документи е 400 вата, но измерено с цифров ватмер, консумацията и е 80 вата на празен ход, а под товар (с нещо твърдо като няколко парчета морков, когато оборотите и спаднат) консумацията и е около 180 вата, така, че според мен реалната и мощност е най-много 200 вата. Моторът и не е тих, като на оригиналната и най-вероятно е колекторна машина (но шумът му не е чак такъв проблем). Пусковият бутон има и обратен ход. Сокоизтисквачката се води полско производство, но най-вероятно е китайска.
С тази машина се работи лесно, не се запушва лесно, има много компоненти за миене, но се мият лесно.
Сокът направен с нея е много приятен, но е повече нектар, отколкото сок. При четенето на няколкото подобни теми в този форум, останах с впечатление, че доста от съфорумците предпочитат бистър сок, в случай, че е така - тази машина няма да им допадне.
Досега сме правили с нея сок от моркови, червено цвекло, лук (зрял и зелен), чесън, пиперки, домати, зеленолистни (коприва, магданоз и целина), ябълки, круши и портокали. С почти всичко се справя добре, но най-много я мъчат зеленолистните (запушват и изхода). Затова се изхитрих да слагам малко зеленолистни и ги редувам с други продукти, после пак зеленолистни и т.н. Другото, което я натоварва повече са моркови и червено цвекло, затова ги нарязвам на парчета по 2 см или най-много 3.
Правили сме сок от около 2,5кг. портокали без да се запуши машината (естествено предварително ги белим), за сравнение преди имах бързооборотна сокоизтиквачка (не върхов модел), която се запушваше на вторият портокал). Също така използваме повечето отпадъци като готвим, то и без това в тях е останала най-вече целулозата...
Недостатъци, спрямо скъпите маркови машини (поне, които съм установил до сега):
По-шумен мотор (но не чак толкова, че да пречи, но определено не става да правиш сок с нея, докато друг спи наблизо).
По големият обаче за мен недостатък е, че на пръстенът (вероятно от Ултем), който укрепва конусовидната цедка (явяваща се много важен детайл от машината) има труднозабележима пукнатина която или е била така като я купихме, или се е спукала в последствие, но засега работи безпроблемно, а и друг недостатък машината не става за цели плодове.
Считам я за добро бюджетно решение, още повече, че в последствие в Технополис видях пълно копие на моята машина, брандирано като Хот Поинт Аристон за около 550 лева.
П.П. Пиша този пост за втори път. Първият се загуби вероятно заради някакъв таймаут, а после така ми докривя, че близо 2 часа писане и редакция отидоха на вятъра, че не ми се пишеше пак...
П.П.2 Опитах се да кача снимки на моята машинка, но не става, извежда на екран съобщение за грешка, че папката е пълна, моля администраторите да проверят, когато се видят с време. Благодаря предварително !
П.П.3 Ето снимки и филмче от нет-а как изглежда машинката:
http://www.optimum.hoho.pl/index.php?id=928https://www.youtube.com/watch?v=8sK7Xs1JPtU