М-да, ето колко е полезно общуването във форум.
Ако вземем дори само физическата, душевна и духовна подготовка, необходими за живот и активна дейност при приемане само на сурова храна, ще си помислим, поне аз, че е необходима доста голяма, или огромна работа върху себе си, за да можем успешно да съществуваме в голям град, с активно претоварване всеки ден, всред отрицателни ефирни енергии...
Вероятно мнозина са срещали случай, когато възрастен родител е поканен да живее от село - в града. Обикновено той/тя си тръгва много бързо, до една седмица. И не може точно да обясни причините, често изтъква една-две... Толкова е голяма разликата - не е само отделянето от родната къща и датварянето в панелен железобетонен ...затвор. Има още много, известни и неизвестни съставки, които са променени за него и, ако остане, ще умре скоро.
Подобна е картината, когато някой от нас, след като му е втръснало да боледува и да не може да осъществява пълните си възможности, реши да се попрочисти и да премине на сурова храна. От една страна, ако съмо със зъби я дъвчем, ще отива много време. Ако не я дъвчем достатъчно - съвсем зле... Ако я режем с метални уреди, почваме да я съсипваме още при рязането. От друга страна, суровата храна, пристигаща в градовете, вече е престояла много време от откъсването, изваждането, отрязването... и е с доста или много намалени хранителни за нас стойности. Т.е., за да си набавим всичко необходимо, трябва да преработваме много по-големи количества... [Едва ли някой от четящите и пишещите тук си спомня какво е ял, като например е ходил с дядо си овчар. Аз - да: кори от хляб, 80-100 гр сирене, по 2 стръкчета лук и чесън, извадени сутринта или снощи, домати, някакъв плод, вода от извора... много рядко - парче месо... Това е - едно хранене за цял ден, вечерта, уморени, може още едно малко.] НО, цял ден сме на открито, далеч от задух, компютри и т.н., движим се, слънце, дъжд, няма значение.
Възможно е пътят към сурово хранене да не е напълно невъзможен. В по-развити страни строят тесни, високи 10-15 етажни оранжерии за плодове и зеленчуци, редом с панелните идиотии... За намаляване разходите за транспорт и съхранение, повредите при транспорт, а и да не стареят продуктите по време. Ако е възможно и да не са генно изменени, може и гражданите да хапват пълноценна сурова храна някой ден.
За сега ми изглежда, че изцеждането на сокове хем позволява да употребим повече от даден продукт, хем голяма част от торовете остава в изхвърляната маса ("пулпа")...
Силата на изцедените (в изминалите 10-20 минути, не повече!) сокове се вижда отлично при всички правилни захранвания.