Здрасти, Петко ! И аз както доста други съфорумци искам да ти благодаря за откровените постове тук
. Дълго време се чудех дали дали да се включа, но аргументите на бате Бино са доста силни. Аз също дълго време бях спрял да пиша, основно заради няколко изключително последователни типове, които не водеха нито една дискусия до нещо градивно. Наистина обаче, болшинството от хората, с които съм се запознал чрез форума са прекрасни и затова ще съм винаги благодарен на Мер за създаването му.
Ти хубаво казваш, че просто споделяш и не искаш да това в дискусия лекар-пациент,но позволи ми да споделя някои мисли относно "суровоядстването" ти . Надявам се да го приемеш като приятелско споделяне, още повече, че се познаваме лично и ми се стори доста чувствителен и интелигентен човек.
Това естествено си е просто мое мнение, но ти никога не си бил на повече от 50% суровоядство от гледна точка на калориите. Може би обема на суровата храна, спрямо този на готвената те е объркал. Нито хляба, нито бразилските орехи, нито така наречения студено пресован зехтин, нито маслините, кашуто,шарлана и т.н. могат да се считат за сурови. Специално се направих труда да ти прочета отново дневника, за да не би нещо да не си спомням добре, но ти определено не ми влизаш в представата за суровоядец, не знам дали си мислиш, че си бил такъв. Да не говорим, че не можеш да се наречеш и веган с всичките пчелни продукти в менюто ти. Може тук да говорите каквото си искате, но меда е животински продукт. Технически погледнато е повръщано от пчели. Бъка от животинско ДНК. Не че имам нещо против консумацията на мед, на който му понася, но не е като да изядеш червива череша
.
Относно Япония и дълголетниците там - бях в Токио през 2006 година и гледката беше доста тъжна. Здрави, прави и преливащи от енергия хора на 45-50, че дори на 70-80 годишна възраст. Парковете бяха пълни със спортуващи дядовци и баби, но познай - беше пълно с пъчиви въздебели тийнеджърчета, плюскащи в Макдоналдс, изглеждащи все едно се обличат на тъмно. Американизацията там е тотална. Така че скоро Япония я пиши бегала от списъка с държавите с най-много дълголетници. Другото много важно нещо, което ми направи впечатление, че по възрастните японци традиционно се хранят с много малко като количество храна( поне за нашите разбирания
) .Не знам дали въобще стигаха до 2000 калории, осново от ориз и водорасли. Концентрирани масла,яйца, мляко и животински продукти (изключение правеха морските дарове) почти не използваха. Да изглеждаха слаби, но в никой случай кльощави. Още си спомням на плажа в Йокохама една сърфистка, на която можех да се закълна, че съм и батко, а се оказа че е в разгара на 40-те.
Ето и малко личен опит : от почти 3 години се храня само с растения. В началото се хранех и с мед отвреме-навреме в смутито. Две седмици съм ял сурови пъдпъдъчи яйца, но това беше преди две години. Около 70-80% КАЛОРИИТЕ са ми от свежа сурова растителна храна. Ям много диви зеленолистни. Не ям конценрирани мазнини, били те студенопресовани или не, както и сол. Задължително 4-5 пъти в седмицата се храня с готвена от мен манджа вечер, състояща се от някакви зърна (елда, просо, леща, нахут, ориз - почти винаги био), зеленчуци и много диви растения (жиловлек, глухарче, лапад, коприва и т.н.) . Задължително поне 3 пъти в седмицата си цедя дива трева. Горе-долу се вписвам в 80-10-10 diet.
Резултатите - за момента чудесни
! Пълен съм с енергия, личния лекар ми забрави физиономията, не ми се е налагало да пия лекарства въобще, имам енергия като на 20-годишен, изчезна ми акнето, не използвам никакви кремове, а кожата ми е по-гладка от на повечето жени, които познавам, да не говорим за мъжете. Нямам вече проблеми със зъбите, преди постоянно имах. Един от най-близките ми хора е зъболекар и преди ми чистеше зъбния камък маскимум през 6 месеца, сега не го е правил от 2 години. Просто нямам ! Най-смайващото е , че ми опада доста от косата още на 22-23 години . Всички ми казваха - ген , но май ще се окаже, че не са само гените. Явно съм натиснал доста здраво спусъка отрано, защото в момента бавно някои от фуликулите взеха да се отпушват и бръсна доста повече косми от главата си. За съжаление едва ли някога косата ще ми се възстанови както беше, но самия факт, че леко се подобри на 32-годишна възраст, а ми окапа на 22 е показателен.
Изводът ми е, че е хубаво да споделиш какво се случва с теб, хубаво е да споделиш, че има и други 7, които сте се свързали с подобни на твоите проблеми, сигурно има и 10-12 други, с които сте се попрецакали със суровоядството, но моля те не забравай - има доста вегани, клонящи основно към суровоядство, които се чувстват супер. Би било доста притеснително, ако не познаваш такива. Как ли действа закона за привличането в този момент ? Или ако външния свят е пряка проекция на нашия вътрешен, какво виждаш окло себе си в момента?