Здравей Петко,
исках да се включа още снощи по темата, но бях много изморена. Съжалявам, че ще ви върна малко назад.
Прави ми впечатление, че разсъждаваш много трезво и умно и ми се струва, че си помъдрял много по-рано от твоите връстници, което много ме радва. Моите поздравления!!
Аз, макар че не съм била точно суровоядец, получих последните години много подобни на твоите и на други хора оплаквания. Много съм се чудела защо се случва това. Мисля, че едната причина е до болка познатата ни - белия хляб и подобните на него рафинирани храни - отсъствието на необходимите минерали и витамини. Другата причина произлиза от първата - поради липса на някои минерали и витамини - увреждане на нервите от прекаленото количество киселини в организма и храните, които приемаме. Сигурно има и други причини...
Наистина, за да се стопли човек, са му необходими мазнини. И ненаситени, и наситени. Те влизат в състава на мембраните на клетките и ги предпазват от студа, необходими са ни за здрави кости, образуване на хормони...И другото, което мисля, че ни липсва, това са силиция, магнезия и други минерали...
Приемът на силиций много стопля организма. При липсата на силиций се увреждат и нервите, както споменах. За съжаление нашите тела са поизчерпани от минерали и е необходимо да ги приемаме отвън.
Приемал ли си силиций освен примерно със зърнени храни?
Аз, откакто започнах да приемам силиций, забелязах че и зъбите ми започнаха да избеляват, появи се гланц по тях и понякога така блестят, че не мога да им се нарадвам. А от гладуванията преди, вместо да побелеят, така почерняха, че се притеснявах да се усмихна.
Силицият, доколкото знам спомага и за лечение на птози, прави мускулите по - силни, укрепва костите, лекува някои стомашни проблеми, киселини...
Магнезият също стопля. Д-р Михайлов от Часът на мама по БТВ постоянно повтаря, че днешните храни не са това, което са били преди десетилетия и имат голям недостиг на вит.С и магнезий. Понякога за да се усвои, се налага прием на Шуслерови соли - също опит.
Милен - съпругът на Вери - е описал в една статия негово изследване на жива кръв преди няколко години. Накрая една от препоръките е била да приема допълнително магнезий.
И още нещо, според мен много важно и съвсем не на последно място.
Преди няколко дни гледах един филм за живота на Атон. Не всички монаси там живеят в манастири, някои живеят отшелнически живот в скалите, в пещери, където се изпраща храна по въжета веднъж седмично. Един монах е живял в такава пещера 39 години. Всички монаси, които видях на филма, изглеждаха много добре, въпреки почти целогодишния пост там, почти не спят, службите им са по 9 часа, а са винаги радостни... 84 годишен монах имаше младежки вид и по нищо не личеше, че е толкова възрастен. Показаха и гробището им - всички починали монаси бяха между 90 и 100 години...
Отец Иван от Нови Хан скоро в една статия беше отговорил на въпрос как е със здравето, че няма проблеми, а е над 60 годишен. Едва ли той е пил дори веднъж през живота си сок от моркови, често нямат пари, често децата ядат хляб и лютеница, а понякога нямат и това и едва ли той яде нещо по-различно. А се грижи за около 200 човека...
Отец Йоан - монах, свещеник и лекар в горнооряховското село Драганово - също беше казал в едно интервю, че не боледува...
Не искам да обидя никого, но като че ли това ни вманиячване в храната ни прави още повече егоисти и затова имаме и толкова болести. Може би ако се обърнем към другите, към хората около нас, които имат крещяща нужда, а ние не ги забелязваме, гладните, самотните, ако се обърнем с любов и шепа топла попарка или бонбонки към котето или кучето на улицата, ако се опитаме да променим сърцето си и на всеки да отговаряме с топлина и обич като истински хора, тогава и без много да мислим за здравето си, то само ще се върне и без приемането на много добавки...
В живота няма нищо случайно. Болестите също. Има и изключения, но като общо правило те идват, за да ни покажат, че някъде нещо в нас не е в ред, някъде нещо трябва да поправим - в характера ни, в отношението ни към живота, в отношението ни с другите хора, с животните. Понякога, когато започнем много да си вирим носа...причини най-различни. Успеем ли да разберем причината, започнем ли да се борим с нея, престанем ли да мислим за себе си като нещо много важно, здравето се връща.
Защото започваме отново да спазваме духовните закони, които преди това сме нарушили...И съвсем отговорно мога да кажа, че това също топли.
Поддържам те напълно и в промяната в начина ти на хранене!
Сърдечни поздрави