А как се храниш? Би ли разказал? Защо се отказа от този начин на хранене?
С времето се убедих, че истински пълноценното хранене се състои в разнообразието на животинска и растителна храна. Животинските белтъчини и мазнини са от изключителна важност за всеки човек. /преди време съвсем не бях на това мнение, но нали знаете, човек пробва и на базата на опита си, се променя/.
Хубаво е човек да се чисти, да пробва разни методи върху себе си, но за живеене стигнах до друг тип хранене /не напълно суровоядският/, който определям като най-добър
за мен Нещата са много фини и са нужни доста месеци, в моя случай години опит, за да се усетят някои негативи от храненето само с растения. В началото има 1-2 години еуфория от детоксикацията и лекотата, с която се сдобиване, но по-късно с всеки се случва едно и също - различни блокажи, проблеми и негативи... но темата е дълга. По-долу ще се опитам накратко да опиша за какво иде реч.
След време тялото отслабва прекалено. Нямам предвид само външно, а като физическа сила. Странно, но бях способен 7-8 км да вървя без и за миг да се задъхам или изморя, но ако трябва да вдигна нещо тежко, дори и 10-15 кг само, то е непосилно.
Косата при жените започва да капе. Това е с всички мои познати. В началото си мислят, че е нормална смяна от сезона, но с времето се задълбочава. Кожата е голям потърпевш. Започват кожни проблеми. Колагенът се разрушава. А за него знаем, че се синтезира от животинските белтъчини, които приемаме чрез храната. Тях ги няма и след 2-3 г. започват проблемите. Измиваш си ръцете със студена вода и хоп - руква кръв. Звучи страшно, но пак казвам, това не е само при мен. Имах около 10-на познати, с които успоредно правихме тези режими.
Да не говорим, че сума ти народ е с дефицити, изразяващи се като симптоми, влияещи им негативно върху начина на живот.
Телесната температура спада. Аз и моя позната бяхме стигнали до 34,9 градуса телесна температура, при която е много трудно да се живее въобще. Да не говорим, че чисто медицински е опасно, а и напрежението и насилието върху тялото е неимоверно високо.
Много от вас ще кажат, че не сме се хранили разнообразно, прекалявали сме или нещо подобно. Но аз си знам за себе си, че бях достатъчно разнообразен - 4-5 вида сурови ядки, 6-7 вида зърнени, студено пресовани мазнини, плодове и зеленчуци, мед и всичко в достатъчни дози. Да не говорим, че съм пробвал и по-големи дози от препоръчваните, но нищо не помагаше.
Все пак не съжалявам, защото тези изчиствания си подействаха затова, за което са си предназначени, а именно - повлияха ми много добре проблемите със стомах, черва, синузит. Така че съм радостен от тези резултати.
Просто е нужно да се вслушваме в йога, Аюрведа, Дънов, които дават подобни режими
единствено като лечебни, а не за постоянно.За мен суровоядството си остава най-добрият лечебен метод и резултатите му са видни и чувствителни, нищо че вече се храня и с животинска храна, наред с растителната.
Суровоядството ме научи на много, надявам се това и вие го усещате. Стига да не се прекалява с продължителността /не повече от 6-8 месеца май е оптималното/.
Глобалният ми извод е, че трябва
да следваме средния път, както казват хората на Изтока. А не да се изпада в крайности. В която и крайност да изпаднеш, е еднакво неблагоприятно. И обикновено егото е това, което надделява. Започваш да си мислиш колко си чист, колко си добър спрямо животните и природата, и такива глупости. Казвам глупости, защото така се помпа много силно егото и след това се чудим защо разни природозащитници или активисти стигат до насилие и жестокост. Това е заради това напомпано его.
Немалко хора ме обвиниха в крайност. Да, може би бях малко краен в суровоядстването, но пък нали се лекувах така.
Крайност е да смяташ, че прясно уловената и изпечена риба ще те замърси или затлачи. Самата мисъл за това те затлачва в пъти повече, отколкото каквато и да е храна би могла да ти навреди
Разбрах, че имаме нужда от ненасилие и ненавреждане на първо място
към себе си, и след това към всичко останало. Така правят и на Изток. Но ние все се пишем за по-светци от тях и изкривяваме страшно нещата, само и само да се пъчим, но така храним егото и вредим на психиката и физиката си.
Обвиниха ме, че от еволюция съм попаднал в деволюция. Едно от значенията за еволюция за мен е да се почувстваш трайно по-добре. Дори йога практиката ми значително се подобри след вкарването на млечните.
Но не искам да споря, само си разсъждавам. И преди, когато започнах да се чистя, единици бяха тези, които ме разбираха, и сега е същото. Което никак не ме учудва. Просто човешкия ум винаги приравнява, сравнява, мисли и накрая губи в съревнованието с чувствата
Сигурно се питаш защо сега се оплаквам, че съм неразбран. Историята е такава, че преди 8 месеца публикувах във Фейсбук една снимка на сандвичи с кълнове и филе от сьомга. Та тогава ме разпънаха.
Други пък се изказаха, че съм повлиян от околните, което беше най-смешното, което чух. Едва ли е влияние от околните. Всичко е въпрос на потребности. Аз имам потребност към риба, яйца и млечни сега, тъй както имах огромна потребност преди 2-3 години да си направя ред изчистващи процедури и да изкарам период от 2,5 години на лечебно хранене.
Не искам да ангажирам никого с мнение, най-малко пък се връщам във форума, за да подбуждам към спорове и конфликти. Всъщност именно множеството разногласия ме изгониха оттук преди около 18 месеца. Надявам се сега да е по-спокойно и най-вече приятелска атмосферата. Връщам се с надеждата да споделям и да си помагаме, без да се опитвам да налагам чужди на суровоядството методи.