Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Дневникът на Петко  (Прочетена 413186 пъти)

lilka

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 171
Re:Дневникът на Петко
« Отговор #1020 -: 04-03-2010, 00:18:49 »

Петко, Рашко колко диска записа? Ние с Дарбито се комбинирахме и аз си получих диска и ми харесва,независимо, че някои движения там са ми супер трудни и незнам какво да правя докато траят те :bleh Обаче чета,че Вал благодари за дисковете в множествено число и се зачудих да не би да не е един ??
Активен

Zloqd

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
« Отговор #1021 -: 04-03-2010, 22:40:58 »

Петко, Рашко колко диска записа? Ние с Дарбито се комбинирахме и аз си получих диска и ми харесва,независимо, че някои движения там са ми супер трудни и незнам какво да правя докато траят те :bleh Обаче чета,че Вал благодари за дисковете в множествено число и се зачудих да не би да не е един ??
Рашко в стил виняса ли преподава? не съм очаквал, че този начин на практикуване има толкова поддръжници.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

Val

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 519
  • "Бог е дал на хората храната,дяволът - готвачите!"
« Отговор #1022 -: 04-03-2010, 22:56:17 »

Петко, не стига че е толкова добричък да се занимава с мен да ми праща дискове, ами и на разпит го подлагаме. Аз благодарих за дисковете, защото го помолих да ми прати един личен, но той не касае йога така че не сте пренебрегнати. Просто ми направи услуга за нещо. Освен това и няколко пъти вече казах, че в момента не ми се ходи в залата. Просто чакам да се променят някои неща и пак ще ходя. Затова заниманията вкъщи с диска на Петко са ми спасението в момента. :love_006 - emotloader:
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
« Отговор #1023 -: 05-03-2010, 19:33:30 »

Рашко в стил виняса ли преподава? не съм очаквал, че този начин на практикуване има толкова поддръжници.
Я поясни, ако обичаш лекинко ;D
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди

“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #1024 -: 05-03-2010, 19:34:27 »

Вал, благодаря ти за пояснението :)
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди

Zloqd

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #1025 -: 05-03-2010, 21:02:09 »

Стил виняса (поне както го разбирам) е начинът на изпълнение дето го виждаш на състезанията по йога - направо от едната асана в другата почти без задържане, без шавасана. На практика е почти непрекъснато движение
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

Даниела

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
« Отговор #1026 -: 05-03-2010, 21:23:36 »

Злояд, а ти след всяка асана ли правиш шавасана ?
Активен

Zloqd

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #1027 -: 05-03-2010, 22:47:31 »

За начинаещите е препоръчително след всяка асана да правят шавасана. Като понапредне човек трябва да я прави толкова често, че вместо умора след асаните да чувства някакво освежаване. Моите асани са по групи (изправени, клекнали, огъващи назад, усукващи, силови,огъващи напред, лотусови асани ) и ако се чувствам изморен или правя шавасана след всяка група или пропускам някоя група. Последния път като не пропуснах силовите знаеш каква травма получих на коляното - сега все още не мога да го сгъна до край и правя само 2-3 от групите.
Активен

rima

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 512
« Отговор #1028 -: 06-03-2010, 08:05:20 »

Крайно време е да го пробвам това мляко, все го забравям  :Confus_3:
Радулка, къде точно на женския пазар беше писала, че има конопено семе. Или да търся био  :Content_22:
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #1029 -: 06-03-2010, 08:11:25 »

Стил виняса (поне както го разбирам) е начинът на изпълнение дето го виждаш на състезанията по йога - направо от едната асана в другата почти без задържане, без шавасана. На практика е почти непрекъснато движение
При Рашко релаксираме между асаните 10-на секунди. Често отпускаме крака, ръце, протягаме се и тогава влизаме бавно в следващата асана. В асаните задържаме по 15-20 секунди. Той ни казва, че за да има ефект една асана, трябва да задържим поне 17 секунди. Темпото не е бързо. Ако беше бързо нямаше да ми хареса :)
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #1030 -: 07-03-2010, 21:37:46 »

Пашчимоттанасана(Брахмачарясана)
Активен

Zloqd

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #1031 -: 07-03-2010, 21:59:19 »

Второто име на асаната ме хвърли на върбата и порових в гугъла да видя. А там бяха дадени няколко асани включително и пашчимотасана.
 Досега под това име ми беше известна асана, която прилича на мандукасана,но вместо краката да се събират зад седалището те се събират пред тялото - коленете са допрени, ръцете са върху тях, седалището е на земята, а не върху краката.
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #1032 -: 08-03-2010, 09:33:17 »

Второто име на асаната ме хвърли на върбата
:D и аз като го прочетох това в "Светлина върху йога" се учудих. Но той Айенгар го е описал добре:
".....Достатъчното задържане в тази поза масажира сърцето, гръбначния стълб и коремните органи, които се чувстват освежени, а умът - отпочинал. Вследствие на допълнителното разтягане на тазовата област, повече наситена с кислород кръв се пренася там и половите жлези / гонадите / получават необходимото подхранване с кръв. Това повишава жизнеността, помага за лечение на импотентността и води до сексуален контрол. Затова тази асана е наречена Брахмачарясана. Брахмачаря означава "целомъдрие", а Брахмачари е този, който контролира сексуалните си желания." :love_028:
Активен

Zloqd

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #1033 -: 08-03-2010, 13:43:51 »

Второто име на асаната ме хвърли на върбата
:D и аз като го прочетох това в "Светлина върху йога" се учудих. Но той Айенгар го е описал добре:
".....Достатъчното задържане в тази поза масажира сърцето, гръбначния стълб и коремните органи, които се чувстват освежени, а умът - отпочинал. Вследствие на допълнителното разтягане на тазовата област, повече наситена с кислород кръв се пренася там и половите жлези / гонадите / получават необходимото подхранване с кръв. Това повишава жизнеността, помага за лечение на импотентността и води до сексуален контрол. Затова тази асана е наречена Брахмачарясана. Брахмачаря означава "целомъдрие", а Брахмачари е този, който контролира сексуалните си желания." :love_028:
Всички асани от група лотос правят това(най-вече сидхасана и гуптасана ).
Активен

asia

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 44
« Отговор #1034 -: 09-03-2010, 14:49:13 »

Само да споделя нещо което никога вече няма да правя: миналата година когато си мислех,че съм "мнооооооого" добра с асаните седнах да броя колко от тия  мисля 200 асани в книгата "Светлина върху йогата" на Айенгар мога и докато се биех в гърдите кът герест петел ( щот няма гереста кокошка  :whistling2 - emotloader: ) се оказа,че владея маалко над 100 асани  :Confus_3: сега с медитацията ми беше по същия начин  ;D
та мисълта ми беше следната: не мислите ли ,че губим много време и най-вече енергия съревновавайки се по между си??? Мен лично това ме мотивира ........ ма послИ ко праим ???
Активен
Ако някой се опита да те засенчи ....... остави го да слънчаса !

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #1035 -: 09-03-2010, 17:23:28 »

Само да споделя нещо което никога вече няма да правя: миналата година когато си мислех,че съм "мнооооооого" добра с асаните седнах да броя колко от тия  мисля 200 асани в книгата "Светлина върху йогата" на Айенгар мога и докато се биех в гърдите кът герест петел ( щот няма гереста кокошка  :whistling2 - emotloader: ) се оказа,че владея маалко над 100 асани  :Confus_3: сега с медитацията ми беше по същия начин  ;D
та мисълта ми беше следната: не мислите ли ,че губим много време и най-вече енергия съревновавайки се по между си??? Мен лично това ме мотивира ........ ма послИ ко праим ???
Ти къде виждаш съревнование? Кой ще направи по-сложна асана ли? Такъв тип съревнование поне при нас няма :)
Активен

Даниела

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
« Отговор #1036 -: 09-03-2010, 17:36:23 »

Защо съревнование ?! ...не съм видяла някой да се съревновава тук. Аз правя около 20- тина асани. Нямам за цел да науча всичко възможно, стимула за мене е здравето и красивия външен вид също. Чувствам се спокойна след серията асани вечер, и заспивам доволна.  :peperudi:
Активен

Zloqd

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #1037 -: 09-03-2010, 20:02:18 »

Аз си правя около 30 (може и малко повече да са) асани. Така съм подбирал комплекса, че да оказва влияние върху всяка част от тялото без да гледам такива неща като степен на сложност. Целта ми е да ги овладея така, че да ги правя съвсем естествено (без напрежение).
Активен

asia

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 44
« Отговор #1038 -: 10-03-2010, 09:55:54 »

Говоря по принцип,а не че тук се състезаваме  :pensif_29:
Активен
Ако някой се опита да те засенчи ....... остави го да слънчаса !

benato

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1467
    • benato
« Отговор #1039 -: 10-03-2010, 11:44:51 »

Принципно,всеки търси себе си ;) Може и 20 асани да правиш,но ги превърни в мудри.
Активен

GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".

Страницата е създадена за 0.078 секунди с 22 запитвания.