Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Дневникът на Петко  (Прочетена 413191 пъти)

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Дневникът на Петко
« Отговор #980 -: 10-02-2010, 00:24:42 »

Ами някой дето не е свикнал и яде насила и си мисли "Ей, пак ли тия гадни кълнове!" и нищо добро не му се случва :love_028:
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди

“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #981 -: 10-02-2010, 00:33:07 »

Споделям нещо, което ме впечатли:

Из "Вдъхновени беседи" - Свами Вивекананда, 19.06.1895 г.

Доброто е близо до Истината, но все още не е Истината. След като се научим да не се разстройваме от злото, ние трябва да се научим да не ставаме щастливи от доброто. Трябва да открием, че сме отвъд злото и доброто; трябва да изучим тяхното действие и да видим, че те и двете са необходими.

Идеята за дуализма идва от древните персийци. В действителност доброто и злото са едно (защото и двете са окови и продукти на Майа) и се намират в нашия собствен ум. Когато умът е потопен сам в себе си, нито доброто, нито злото му влияят. Бъдете съвършено свободни; тогава нищо не може да ни повлияе и ние се радваме на свобода и блаженство. Злото е като желязната окова, а доброто – като златната; но и двете са окови. Бъдете свободни и узнайте веднъж завинаги, че вас няма окови. Използвайте златната окова, за да разхлабите хватката на желязната, а после изхвърлете и двете. Трънът на злото е в нашата плът; вземете друг трън от същия храст и извадете първия; след това изхвърлете и двата и бъдете свободни...

В света винаги заемайте позицията на даващия. Давайте всичко и не чакайте отплата. Давайте любов, давайте помощ, служба, дайте малкото, което можете, но стойте настрана от разменната търговия. Не поставяйте условия и няма да се чувствате използван. Нека раздаваме поради собствената си щедрост, точно както Бог дава на нас.

Господ е единственият Даващ; а всички хора в света са само дребни търговци. Получете Неговия чек и той ще може да бъде изплатен в срок навсякъде.

“Бог е необяснимата и неизразима същност на любовта”, Той може да бъде реализиран, но никога определен.

Свами Вивекананда (1863 - 1902 г.)
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди

mariiina

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464
« Отговор #982 -: 10-02-2010, 08:20:26 »

:kisss: :heart_2: :flowers2:От такива цитати ми затрептява под лъжичката и една приятна топлота се разлива по тялото!!!Защо ли??? tooth
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #983 -: 10-02-2010, 20:32:03 »

Салатката ми тази вечер:
- настъргани моркови
- бяло зеле
- магданоз
- зехтин
- куркума
- 3 с.л. смлени сусам и мак :Appetit_17: :Appetit_17: :Appetit_17:
Активен

Даниела

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
« Отговор #984 -: 11-02-2010, 10:37:30 »

:Appetit_17: вкусно, .....и все забравям да си купя куркума :Confus_3
Активен

mariiina

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464
« Отговор #985 -: 12-02-2010, 11:45:42 »

:kisss:Поздрав на всички йоги!
3
За мъдреца, стремящ се към йога,
средството е самото действие.
Но за достигналия до йога —
умственият покой е средството. 

4
Когато човек не чувства привързаност ,
към делата си и към обектите,     
когато се е отрекъл от помисли —
тогава той е постигнал йога.

5
Нека сам се издига чрез атмана,
но нека сам не се принизява.
Защото всеки сам е приятел
и сам е враг на самия себе си.

6
Сам е приятел на себе си този.
който се е победил чрез атмана.
Който сам себе си не владее,
той се превръща във враг за себе си.

7   
Който се е победил и спокоен     
пребивава във Висшия атман,
еднакъв при радост, скръб, студ и жега,
почести или неуважение,   

8
човек доволен от мъдрост и знание
извисен, овладял сетивата,       
за когото кал, камък и злато   
са едно — той е йогин — Единен.

Ом тат сат
Така в славната Бхагавадгита, която е сред най-мъдрите упанишади, в тази наука за брахман, в това ръко¬водство по йога, в беседата между Шри Кришна и Арджуна, завършва шестата глава, наречена
ЙОГА ЧРЕЗ СЕБЕВЛАДЕЕНЕ
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

rima

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 512
« Отговор #986 -: 12-02-2010, 17:59:04 »

Петко, ти какво количество храна приемаш за целия ден. Видях, че си писал в дневника на Деси, затова те питам. Аз откакто се опитвам да съм на сурово нещо не се оправям с количествата. Все ми е празен стомаха сякаш. Пък искам да кача малко килограми..
А това за доброто и злото, добре, но за тръна на злото че е в нашата плът, малко не ми е ясно. Чувала съм, че нисшата ни природа е била проектирана всъщност да е висша и че ще стане такава след време...
« Последна редакция: 12-02-2010, 18:01:18 от rima »
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #987 -: 12-02-2010, 22:36:34 »

Бабо, благодаря :flowers2: :flowers2: :flowers2:

Рима, ако сега правиш преход към суровоядство, е нормално да имаш повишен апетит. Аз в началото изяждах огромни количества храна. Причината затова е, че трудно се засищах, а и бях свикнал да преяждам, стомахът ми беше далеч по-голям. С времето стомахът се свива, тялото се пречиства и започва да работи по-нормално. Усвояването на храната се подобрява значително. Може една шепа ядки да хапна и ще усвоя повече от един месоядец, омитащ по 3 чинии манджи tooth Той освен, че се трови с боклучава храна и хвърля семето на болестта, натоварва така храносмилането си, че губи адски много прана(жизнена енергия). Храносмилането е най-енергоемкият процес в тялото. Това е и причината да ни се доспива след обилно похапване. Губим концентрация. Неработоспособни сме. В такива моменти организмът форсира и харчи много прана.
Така че, ако си в преход сега, не се притеснявай. След като минеш на над 50-60% сурово, а и се изчистиш, ще намалее количеството храна ;)
Със суровоядство трудно се качва тегло. Не е ли по-важно как се чувстваш ти самата?!

А това за доброто и злото, добре, но за тръна на злото че е в нашата плът, малко не ми е ясно. Чувала съм, че нисшата ни природа е била проектирана всъщност да е висша и че ще стане такава след време...
Трънът е тази илюзия за добро и зло.
Цитат
Трънът на злото е в нашата плът; вземете друг трън от същия храст и извадете първия; след това изхвърлете и двата и бъдете свободни...
Да изхвърлим от съзнанието си мислите за доброто и злото. Това е :)
Активен

Radula

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
« Отговор #988 -: 13-02-2010, 06:34:55 »

Разкошен цитат, Петко!! Благодаря!  :kisss:
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

Lola

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 11
« Отговор #989 -: 16-02-2010, 19:37:41 »

Започнах да слагам навсякъде сусам, слънчоглед, тиквено семе, сушени сливи и ленено семе. И тъй като съм пълен профи в областта, все пак ми се струва, че прекалявам.... ???

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #990 -: 17-02-2010, 00:19:33 »

Защо да прекаляваш?!
Слагай смело ;) Може би само сливите не вървят навсякъде :)
Ленена напитка пиеш ли сутрин?
Активен

Lola

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #991 -: 17-02-2010, 09:05:07 »

Не, хапвам по 1 лъжица, но това семе няма никакъв вкус, трябва да се мели.

Вери

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
« Отговор #992 -: 17-02-2010, 09:18:55 »

Лен и сусам е хубаво да се мелят, иначе не се усвояват. Особено ленът.
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #993 -: 17-02-2010, 14:09:20 »

Лола, задължително го мели сутринта. Аз обичам сутрин и вечер да си меля по 2-3 ч.л. В салатката си слагам и смляно, и цели семенца лен. Напоследък на все повече места попадам на информация, че лененото семе е много благотворно и когато не се мели. Наистина не се усвоява(достатъчно ми е това сутрин и вечер, което усвоявам), но оказва уникален ефект върху червата. Мощен остъргващ ефект :Content_22:
« Последна редакция: 17-02-2010, 15:05:29 от Petko »
Активен

Lola

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #994 -: 17-02-2010, 19:08:13 »

:surpris_23: Петко, добре, ще меля, аз като се начетох на теми и дневници и се хванах за главата, не знам откъде да почна ...  tooth tooth tooth

Val

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 519
  • "Бог е дал на хората храната,дяволът - готвачите!"
« Отговор #995 -: 18-02-2010, 00:41:52 »

Петко, много ти благодаря за дисковете. Страхотни са. Аз пък си правя ленена каша.... tooth всички в къщи падат от смях с моите измишльотини. Значи, смилам си лененото семе. Накълвам съвсем мъничко и съвсем наситничко лук /даже по-добре да се рендосва/, изстисквам един лимон и слагам две-три супени лъжици и ленено масло и става много хубава каша.
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #996 -: 18-02-2010, 05:37:11 »

Супер, Вал! Ще пробвам и аз твоята каша :Appetit_17:
Активен

vladi

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 486
« Отговор #997 -: 23-02-2010, 11:25:03 »

Вал, благодаря за идеята!  :flowers2: Мисля да пробвам кашата тези дни с пресен лук, че все ми се хапва зеленко.  :Content_22:

заза

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 14
« Отговор #998 -: 27-02-2010, 10:10:47 »

Четох, четох ....  Благодаря ви!!!!  :flowers2:
Активен

asia

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 44
« Отговор #999 -: 27-02-2010, 11:53:59 »

Петко,някъде мисля прочетох ,че си имаш мантра???? Може ли да споделиш сам ли си я намери? "Медитация и мантри" ли ти помогна???? Или Рашко има голяма заслуга??? И разбира се медитирал ли си??? Сподели какво е  ???
Активен
Ако някой се опита да те засенчи ....... остави го да слънчаса !

Страницата е създадена за 0.103 секунди с 23 запитвания.