Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Дневникът на Петко  (Прочетена 413205 пъти)

canat

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 524
Re:Дневникът на Петко
« Отговор #880 -: 14-01-2010, 16:36:21 »

Трябва час по-скоро да видим Природата, да установим най-сетне връзка с нея и да й помагаме!
 Защото тя ни помага да сме живи и ако искаме да живеем, трябва да си помагаме взаимно!

Петко, страхотен си! Голям мъдрец! Не веднъж съм те цитирала  :flowers2:
Активен

canat

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #881 -: 14-01-2010, 16:38:41 »

Много сме изкривени от тези трайно наслоени погрешни разбирания.
колкото до това - ние доброволно се изкривяваме, доброволно си слагаме главата в торбата.
Активен

Zloqd

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
« Отговор #882 -: 14-01-2010, 21:23:16 »

Много сме изкривени от тези трайно наслоени погрешни разбирания. Трябва час по-скоро да видим Природата, да установим най-сетне връзка с нея и да й помагаме! Защото тя ни помага да сме живи и ако искаме да живеем, трябва да си помагаме взаимно!
В последния си пост се опитах да ти кажа точно това, защото съм го осъзнал, а не прочел, а ти ми извади цитат от "Затворът" - чел съм я цялата книга.

Нямам нито един от симптомите изброени в цитата. На едно място се казва, че някои питиета са диуретици. Аз не пия нищо друго освен вода. Дори и чай!  Понякога си пускам сокоизстисквачката да си направя плодов или зеленчуков сок, но е по-скоро изключение отколкото правило. На мен ми действат диуретично пъпеш и сок от моркови и в тези случай взимам съответните мерки.
А сега да ти задам един въпрос дето ще ти прозвучи кощунствено:
И така - когато клетките са дехидратирани това се отразява върху вида на кожата. Вярваш ли, че видът на Христо Илиев (на него си се спрял) е по-свеж от моя (като се абстрахираш от факта, че той все още е с бяла коса)?
Знаеш по колко вода пие всеки от нас - по пътя на логиката той трябва да изглежда по-добре, ако водата се попива напълно от клетките.
Само не ми излизай с номера от сорта, че той вече си е занемарил тялото, защото е част от материалния свят (много йоги се осакатяват с разни глупави садхани примерно да стои с вдигната ръка, докато ставата му се срастне)
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

canat

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #883 -: 14-01-2010, 22:15:45 »

Zloqd, вие на една възраст ли сте? Познаваш ли Христо Илиев?
Имай предвид, че видът на човека зависи от много фактори, включително какво е преживял той, как и къде е живял, дали е имал семейство, какви отговорноcти е имал, какви рискове е поемал и т.н.
Водата не е цяр за вечна младост, иначе всички щяхме да смe млади  :)
« Последна редакция: 14-01-2010, 22:20:57 от canat »
Активен

Zloqd

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #884 -: 14-01-2010, 22:32:48 »

Йогите имат само видима възраст. Аз вече съм постигнал тяло на 16 годишен. Всеки може да го постигне с практика (незавиимо какво е преживл до момента важното е да е във физическо състояние да прави съответните практики т.е. да не е инвалид).
А това, че водата (в количества) не е панацея се опитвах да обясня по-нагоре.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

Angie

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 839
« Отговор #885 -: 14-01-2010, 22:39:54 »

Не че някой ме пита, ама все пак ще си изкажа скромното мнение, което и преди съм го писала: всеки организъм е различен и реагира различно. С водата, както и с всичко останало. Подкрепям идеята, че хората са забравили водата и пият повече други течности като безалкохолни например, и че пиенето на вода е добре да се поощрява, и като цяло връщането на човека към природата, към себеопознаването във всичките му аспекти. Ако говорим за конкретния случай със Злояд обаче, все пак човека от няколко години се занимава активно с йога, от постовете му аз лично съм останала с впечатление че познава добре организма си и себе си, и поради тази причина се надявам последните постове на Петко да са написани от загриженост към съмишленик ;) В крайна сметка, ние всички си имаме своите особености и физически, и умствени и каквито и да било. Моят личен опит е такъв: когато оставям организма да ми говори, той ми казва какво да поема. Това обаче е един процес на научаване, особено ако човек е водил нездравословен начин на живот и на хранене.
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
« Отговор #886 -: 14-01-2010, 23:40:57 »

Злояд, не бих сравнявал хора на различни възрасти :)
Йога работи върху подмладяване на духа, не на тялото. Това го пиша за тези, които четат тук, не за теб. Ти го знаеш. Не искам да споря с теб.

Йогите имат само видима възраст. Аз вече съм постигнал тяло на 16 годишен. Всеки може да го постигне с практика (незавиимо какво е преживл до момента важното е да е във физическо състояние да прави съответните практики т.е. да не е инвалид).
А това, че водата (в количества) не е панацея се опитвах да обясня по-нагоре.
Явно си постигнал нещо непостигнато. Честито да ти е! :flowers2: Нямам как да коментирам, а и не ми се занимава да влизам в полемика :)
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди

“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

Zloqd

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #887 -: 14-01-2010, 23:46:54 »

Не искаш да спориш с мен ама заблуждаваш останалите. Духа няма възраст. За какво му е подмладяване. Той просто сменя телата като дрехи в различните прераждания.
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #888 -: 15-01-2010, 00:01:56 »

Ок. Нека го кажем намерим духа си или да достигнем просветление или да станем будни.... както искаш му казвай :)
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди

Zloqd

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #889 -: 15-01-2010, 10:25:21 »

Използвайки йогийски методи за постигане на просветление или на съвършенно тяло пътя за достигането им е приблизително един и същ. Да постигнеш едното, а да не се доближиш до другото е все едно да идеш до Рим и да не видиш папата.
Активен

Buku

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 897
  • :)
    • юнак-паликлечко
« Отговор #890 -: 15-01-2010, 10:39:37 »

Здравей, Петко!
Поздравявам те за страхотния дневник  :fluretaa:. Редовно го следя и, честно казано, си ми образец за идеално хранене  :Content_14:. Подобен режим се опитвам и аз да водя, но в повечето случаи не се получава - или нямам време, или не ми се занимава да си приготвя нещо свястно, балансирано и засищащо, затова все си мъкна плодове и ядки в торбичка насам-натам, може и нищо друго  :whistling2 - emotloader:.
Наскоро пробвах соева майонеза. Вкусна е, харесва ми  ;). Ако е купена от надежден източник, съм сигурна, че няма проблеми.
За водата - лично аз гледам да пия по 1,5-2 литра, пия горе-долу два часа след ядене. Но не смятам, че и другите течности не се броят - билковият чай например, е също толкова полезен, плюс това съдържа и минерали и микроелементи, които във водата ги няма. Не че я подценявам, но понякога пия на дев по 2-3 литра чай и мисля, че е екстра!
Поздрави! :flowers2:
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

benato

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1467
    • benato
« Отговор #891 -: 15-01-2010, 11:02:18 »

2-3 литра чай? :surpris_22: :surpris_22: :surpris_22: Не залитайте от едната в другата крайност
А за соевата майонеза,дайте да не се заблуждаваме,ядете я защото не можете да промените вкуса си и ви се яде нещо по така,нищо полезно няма в тази промишлена и преработена с консерванти храна.
Не казвам да не я ядете,но не я рекламирайте :bleh  Това го казвам във връзка с образеца за хранене :laugh:,да не вземат някои нови момичета да решат,че е много полезна и питателна :laugh:

Активен

GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".

Buku

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • юнак-паликлечко
« Отговор #892 -: 15-01-2010, 11:10:12 »

2-3 литра чай? :surpris_22: :surpris_22: :surpris_22: Не залитайте от едната в другата крайност
А за соевата майонеза,дайте да не се заблуждаваме,ядете я защото не можете да промените вкуса си и ви се яде нещо по така,нищо полезно няма в тази промишлена и преработена с консерванти храна.
Не казвам да не я ядете,но не я рекламирайте :bleh  Това го казвам във връзка с образеца за хранене :laugh:,да не вземат някои нови момичета да решат,че е много полезна и питателна :laugh:

Еее, чак 3 литра пия рядко (най-вече през сесия - сядам да чета и между другото наливам чаша след чаша), но по принцип не виждам с какво може да навреди...
Много е спорна темата за соевите продукти. Вече споменах, един път съм я пробвала, но мога и без нея, а "нещо по-така" рядко ми се прияжда. Но такива неща си купувам от специализирани магазини - мисля, че ако е вносна и на опаковката пише "без ГМО", не е проблем поне от време на време (не говорим за всеки ден). Проблемна е соята, която се произвежда в България (доколкото я има), и по-специално тая, дето я продават по щандовете за ядки - от нея определено не бих си купила  ;).
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #893 -: 15-01-2010, 11:13:24 »

Тва за майонезата си е така. Аз лично я ям още от мързел. Но го написах ясно тук, че трябва да я откажа и няма смисъл изобщо от соевите, щото са ГМО. Така и така имам блендер, ше взема да си направя една майонеза с него ;D
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #894 -: 15-01-2010, 11:15:13 »

Еее, чак 3 литра пия рядко (най-вече през сесия - сядам да чета и между другото наливам чаша след чаша), но по принцип не виждам с какво може да навреди...
Много е спорна темата за соевите продукти. Вече споменах, един път съм я пробвала, но мога и без нея, а "нещо по-така" рядко ми се прияжда. Но такива неща си купувам от специализирани магазини - мисля, че ако е вносна и на опаковката пише "без ГМО", не е проблем поне от време на време (не говорим за всеки ден). Проблемна е соята, която се произвежда в България (доколкото я има), и по-специално тая, дето я продават по щандовете за ядки - от нея определено не бих си купила  ;).
Да, за вносна по-може да няма ГМО :)
Активен

benato

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1467
    • benato
« Отговор #895 -: 15-01-2010, 11:18:16 »

Три литра ,могат да натоварят бъбреците,все пак и те имат нужда от почивка. А и билките не са за подценяване(при тези количества)
Активен

GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".

Buku

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • юнак-паликлечко
« Отговор #896 -: 15-01-2010, 11:27:32 »

Три литра ,могат да натоварят бъбреците,все пак и те имат нужда от почивка. А и билките не са за подценяване(при тези количества)

Ама все пак за цял ден, не наведнъж? Говорим за нещо от порядъка на 17 часа (толкова време съм активна през по-натоварените периоди  ::)).
Активен
------

Angie

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #897 -: 15-01-2010, 12:14:19 »

Злояд, може би все пак с Петко не се разминавате толкова в мненията си..защо не споделиш как си стигнал до 200 мл вода на ден (или там колкото пиеш...дълбоко подозирам, че си намалявал от повече, по-скоро отколкото да си започнал от 100мл)
Активен

Zloqd

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #898 -: 15-01-2010, 12:39:59 »

Около половин литър е. Случва се да се доближа до цял литър, но тези неща са редки. Специално днес по принуда няма да достигна до необходимото за мен количество, защото още като наливах водата за замразяване тя миришеше на белина (и сега като я размразих още мирише та чакам да замръзне следващата).
На въпроса как съм стигнал до тука : знаеш колко правила трабва да се спазват за яденето и пиенето - да не се пият течности известно време преди и след хранене. Което значи че през малките промеждутъци между тези няколко часови интервали трябва изведнъж да се нагълта някакво количество вода. Ако е доста под температурата на тялото усещанията от това не са приятни. Като човек, който по навик постоянно се вслушва в тялото си, а не само когато съм гладен, жаден или ми се спи анализирам какво става когато се нахраня или напия с вода. Има течности дето после много време ми кламбичкат из червата (което значи, че дадената течност има слаба усвояемост от мембраната на червата, а какво остава за клетъчните мембрани).
Също така следя колко време след пиенето на вода започвам да ходя по малка нужда.
Ако някой ми даде идея как да нося малки количества вода на работата си по често ще се доближавам до единия литър защото като си налея в малко шишенце от минерална вода и вкуса и се разваля.
Активен

Angie

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #899 -: 15-01-2010, 12:58:40 »

Има едни шишета от една BPA или нещо подобно пластмаса- такава, която не е вредна. Това е леко. Други варианти, за които се сещам са термос и стъклено шише..макар че за стъклените шишета Бенато беше споменал че и те не са по-добри от пластмасата. Ти сега какво, няма да пиеш цял ден вода защото ти мирише на белина...какво мислиш ще ти стане ако пиеш половинка минерална?
Аз също съм забелявала, че някой път водата ми се мотае по червата, а друг път без звук и стон си излиза за половин час.
Активен

Страницата е създадена за 0.098 секунди с 23 запитвания.