Здравейте отново!
Нямам нищо против тук да коментирате. По-добре тук, понеже, ако се преместите другаде, едва ли ще го намеря и прочета.
Идеята ми не беше да провокирам някаква такава ситуация. Поглеждайки по-общо картинката, ми изглежда сякаш съм претърпял ПТП (пътно-транспортно произшествие). Насъбрали са се хора, които се чудят кой ли е виновен за сблъсъка
А целта ми беше да споделяте как е при вас. Като пример за такова споделяне, мога да дам поста на titan. Той казва какво мисли, какво е станало при него и как вижда нещата. Точно и ясно.
Бате Бино спомена нещо ключово –
Аюрведа. Там се крие отговорът на въпроса защо сега вече ям риба, яйца и всякакви млечни /прясно и кисело мляко, кашкавал, сирене, извара, краве масло, катък/. И се чувствам доста добре. Не, не казвам и вие това да хапвате. Исках да опиша не ПТП, а да обясня, че всъщност това е
Пътят ми. Всеки извървява Пътя си и това е моят Път.
Пътят на вата доша не е суровоядският път! Това го каза и бате Бино. Но това
не е грешка. Това /суровоядстването ми/ беше силно необходимо, за да си реша някои болести /гастрит, колит, синузит/. Тоест суровоядството ми не беше грешна стъпка, а нещо от което извлякох много полза. Дори ползата не бе само в излекуването ми, а и в други важни усещания, но за тях друг път ще спомена... всъщност навремето доста съм обяснявал тук.
Пак казвам, не искам да споря за това полезно ли е млякото и подобни глупости. Казвам глупости, защото един може да го убие, а на друг да му вдъхне живот /не визирам бебетата/. Нещата не са толкова прости, колкото вярвахме преди /или поне аз... но да си призная поне 10-12 души мога да спомена поименно, че стигнахме почти едновременно до тези изводи, а и далеч не всички са вата доша/. Храниш се еди-как си и получаваш еди-какви си резултати. Не е така просто. Няма универсален начин на хранене за всички.
Досега опитът ми показва, че казаното от Дънов и даденото от Аюрведа са най-съотнесими към мен.
Понеже се спомена Аюрведа няколко пъти вече, редно е да споменем, че тази система държи на пиедестал млякото /по-точно прясното мляко/ и кравето масло /във вариант на ГИ/. Тоест Аюрведа се основава на вегетарианството, но не и на веганството. След разговори с двама от най-добрите /субективно е, разбира се, но след дълги проучвания намерих въпросните двама души/ специалисти по тази много древна наука, се оказа, че е напълно несъвместимо не само суровоядството, а и веганството към моята доминираща доша – вата. Което обяснява много неща, на първо място обяснява добрата промяна у titan и лошата у мен.
Тук съм длъжен да направя едно уточнение. Говоря за добра и лоша промяна, но това е от определен момент нататък, т.е. продължителността на всеки в даден режим е различна. Аз след една година суровоядство бях в уникална физическа и психическа форма. И то не изведнъж, а постепенен супер резултат. Но след още 15-18 месеца вече нещата бяха съвсем други.
Всяко начало е свързано с много добри резултати, или поне в повечето случаи е така. Това е заради задаването на тялото на един икономичен режим на работа. Заработва икономично и само си се обновява, самолекува и т.н. все благинки следват. Но придържайки се все в такъв режим, рискуваме да си навредим. Да не забравяме, че тялото има стотици функции за самопочистване, и когато ние чрез вмешателство му помогнем да се прочисти, постигаме по-бърз и дълбок ефект, но самото прочистване, което му привнасяме /клизми, постоянни гладолечения или стриктен суровоядски режим/ в един момент могат да го сринат. Не пиша това, за да стресирам някого, а защото
дозата прави отровата. В нашия случай –
и продължителността. Та затова и одеве намесих името на Дънов. Той казва не повече от 6-8 месеца на сурово и след това хляб, мляко и т.н.
Когато имам време ще пиша повече, нека никой не се обижда, но сега не мога да отговоря на поне десет неща от бате Бино. Трябва време все пак.
Като уточнение се сещам да добавя и това, че всички тези нови храни, особено млечните и яйцата, които по-горе споменах, не ги купувам от магазините, т.е. не са индустриален тип млечни. Не съм толкова наивен все пак. Тук в Пловдив си имаме вече добре работещ хранителен кооператив, където има точни и добре тествани производители, които правят всички тези млечни по домашному. Нямат поточни линии, цехове, а вкъщи правят нещата. Няма смисъл да казвам, че на вкус са доста различни от индустриалната храна в магазините, а и не само на вкус. Имаме двама специалисти хлебари, който не ползват мая и консерванти, оцветители и химии, а творят неща, с които хората са се хранили преди век по нашите земи. И всичко това е на съвсем нормална приемлива цена. Идва от самия принцип на кооператива – избягват се всякакви прекупвачи във веригата... но за това друг път ще пиша по-подробно.
Това не го пиша за някакво оправдание, а все пак да се знае, че индустриалните храни винаги си имат някаква алтернатива, ако има човек желание.
Сещам се още доста неща, но са ми нужни часове писане. По-нататък ще пиша. Всъщност може вече да сте писали, например за този хранкооп.
Хайде лека и доскоро!