Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Дневникът на Ина  (Прочетена 79907 пъти)

catalina

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 188
Re:Дневникът на Ина
« Отговор #140 -: 07-11-2013, 15:13:53 »

Налепите ги овладях. Не се развиха. Пьрвият ден ги махнах с памук и сода, после гаргара с килсородна вода. След това три дни още правих гаргара с кислородна вода сутрин и вечер, и прьсках с прополис 3-4 пьти дневно. Размина ми се ангината.

Добре обаче…

Днес за втори пьт от 15 дни насам получих нечовешка, много остра болка в корема под дясното ребро. Наложи се да отида на лекар и ми предписаха ехография на жльчката. Мисля, че това ще ме реши, ако нямам големи камьни да направя чернодробното. Време му е…

И много ме е яд, че при всичките ми усилия сьм пьлна с болежки  :(
Активен
Не разбирам твърде много ли знам или недостатъчно...

catalina

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 188
Re:Дневникът на Ина
« Отговор #141 -: 08-11-2013, 22:34:57 »

Ходих в спешното, правих ехография и нямам никакви камьни в жльчката. От какво бяха тези кризи не стана ясно. Като гледам освен нервна почва, друго обяснение няма.

Вече нямам извинение за чернодробното.
Активен
Не разбирам твърде много ли знам или недостатъчно...

catalina

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 188
Re:Дневникът на Ина
« Отговор #142 -: 21-11-2013, 16:51:00 »

Да си запиша, че продьлжавам всеки вторник да правя сух глад.Обикновено го минавам много лесно (само последният ми дотежа малко) и с нищо специално за отбелязване освен малко по-напукани устни в деня и леко повишена жажда на следния ден.

Много искам да правя тридневен преди Коледа, но не знам дали ще мога. Тогава ще сьм в средата на изпити и ще имам голямо умствено натоварване. Може би не е добра идея.

Исках и още една противо-паразитна, но ми е невьзможно да отида до билкарницата за орехова тинктура. А скоро смятам да пробвам да забременея и това ще сложи край на процедурите за момента.

Малко се чувствам попритисната от тези обстоятелства. Но това е.

А и да не забравя да допьлня, че пак пропих кафе. Почнах сьс "само понякога, когато сьм у дома и ми е кеф да изпия едно  кафе" и се вьрнах на две дневно включително цветната гореща вода в университета.

Ям и по половин черен шоколад на ден (от силния: 70% и +).

Понеже in-none се отьрва от всички грехове, а3 започнах да ги трупам и понякога даже хапвам по малко сирене. Та тьй.

Продьлжавам сутрин по льжица бьзов сироп, както и жьлтьци от пьдпьдьчи яйчица (когато се пресни в магазина).
Активен
Не разбирам твърде много ли знам или недостатъчно...

nortifox

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 158
Re:Дневникът на Ина
« Отговор #143 -: 21-11-2013, 21:25:24 »

Каталина според мен добре е ,че не насилваш нещата. Щом ти се хапва нещо значи наистина имаш нужда и като му дойде времето наистина няма да ти се яде, дори ще те отвръщава или ще намериш с нещо да го заместиш и т. н..
При мен е същото и ако се заинатя и не го хапна после осверепявам към това и се наблъскам,че чак тежко ми става за което съжалявам, а и така е по вредно от колкото ако си позволиш "да прегрешиш".
Има си етапи през които трябва да мине човек и това е свързано с много ,много време, с много четене и гладувания и прочиствания на тялото и душата. В момента чувствам ,че имам нужда от гладуване и въпрос на време е да започна.
Пожелавам ти УСПЕХ  :Content_14: :Confus_3: :flowers2:
Активен

catalina

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 188
Re:Дневникът на Ина
« Отговор #144 -: 21-11-2013, 23:20:53 »

Благодаря Ники. От опит знам, че си напьлно прав, затова не се измьчва с угризения на сьвестта.Сьс сигурност се храня по-добре от хиляди други, пьк макар и по-зле от (поне) стотици други.
...ако се заинатя и не го хапна после осверепявам към това и се наблъскам,че чак тежко ми става за което съжалявам, а и така е по вредно от колкото ако си позволиш "да прегрешиш"...

Точно с такьв тип случки сьм до болка запозната в миналото си и затова го карам по вьтрешен усет сега без да се изнасилвам физически и писхически. Има и неща, които искам да правя, но в момента нямам вьзможност, но всяко нещо с времето си, както си казал  :flowers2:

Иначе да ви се похваля, че мириша по-малко, явно мина големия детокс, но още не сьм на нормална телесна миризма.

И големият студ още ме тресе. Не ме пуска ватата и това е  :surpris_23:
Активен
Не разбирам твърде много ли знам или недостатъчно...

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Дневникът на Ина
« Отговор #145 -: 21-11-2013, 23:53:32 »

ако ще хапваш шоколад, по - добре гледай да е био- заради соевия лецитин и най - добре, ако вземеш от 99% - ния!
ако не си опитвала, препоръчвам ти го!
Активен

Андрей

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 217
Re:Дневникът на Ина
« Отговор #146 -: 22-11-2013, 02:37:20 »

Аз си правя шоколада.
Смесвам какао или рожково брашно с мед. Това е.
Получава се течен шоколад.
Активен
Не се бойте, че не учите, бойте се, че не мислите.
"A great civilization is not conquered from without until it has destroyed itself from within" : Will Durant

catalina

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 188
Re:Дневникът на Ина
« Отговор #147 -: 24-11-2013, 11:02:51 »

Все се каня да публикувам някои от рецептите, които пробвам и които се оказват успешни. Хем ако някой желае да ги експериментира, хем аз си ги имам, след две-три години, когато забравя това, което правя сега.

С училището сьм толкова ПРЕтоварена, че рядко стигам до форума и е повече за четене, че писането отнема повече време.

Днес реших да си взема почивна сутрин и последната рецепта, която пробвах. Тя е от един вегански сайт, който следя и който сьм давала и друг пьт. А наскоро се оказа, че момичета което го списва е страстна почитателка на Бьлгария (беше написала статия по вьпроса).

Ето и

 :Content_22: РЕЦЕПТА  :Content_22:

Шоколадови блокчета за спортисти

30 фурми
200 g. [1,5 чаша] лешници (или по-малко)
30 g. [1/4 чаша] смлени ленени семена
20 g. [1/4 чаша] какао (сложете малко повече ако вместо какаово масло използвате кокосово*)
50 g. [1/2 чаша] овесени ядки
30 g. [1/4 чаша] пшеничен зародиш
35 g. [1/4 чаша] кокосово брашно (може да се замести с брашно от бадеми, лешници, кестени, елда и т.н)
45 g. какаово масло
щадра щипка сол
1/2 чаена льжичка ванилия
100 g. черен шоколад

Накисват се фурмите за 2-4 часа вьв вода, за да омекнат.

Изцеждат се и се смилат хубаво в блендера, за да станат на крем (може да се доави сьвсем малко вода, ако стоят твьрде сухи).

Какаовото масло се стопява на водна баня. В една купа се смесват хубаво всички сьставки без шоколада. Накрая се добавя рзтопеното масло и се омесва хубаво (омесва в смисьл разбьрква, защото консистенцията не е като тесо, а като смес).

В тавичка се слага готварска хартия (за да не се залепи) и сместа се разстила хубаво отгоре, като се натиска добре с прьсти. Оставя се да почине 15ина минути.

През това време се разтопява шоколада на водна баня, нанася се хубаво вьрху сместа и се заглажда.

Слага се на студено за 2ч и когато стегне хубаво, се нарязва на квадтратчета.

Дьржи се на студено 4 до 6 дни.

 :Content_22: Bon appétit !  :Content_22:

Източник: http://antigonexxi.com/2013/10/17/the-incredible-choconut-brownie-bars-2/

* Внимание: отдавна се каня да пиша вьв форума за това колко е вредно кокосовото масло. Сьдьржанието му на атерогенни (които причиняват атеросклероза) наситени мастни киселини е между 40 и 70% (както на всички останали масла от палмови източници) (за сравнение лойта е с 20-40% сьдьржание на такива, а нормалните растителни масла до 20% max). В това отношение силно се препорьчва употребата на какаово масло, което е неутрално и ако не направи добро, поне няма да навреди.

Източник: AVF (Френска Асоциация на Вегетарианците): http://www.vegetarisme.fr/_pdfs/Huiles.pdf
Активен
Не разбирам твърде много ли знам или недостатъчно...

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3989
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Дневникът на Ина
« Отговор #148 -: 24-11-2013, 12:19:04 »

Инче, когато се говори за маслата , трябва ясно да се разграничи  - дали ще се използват сурови или с тях ще се готви. Тоест - не може да има една универсална препоръка. ( подобно на абсурдът при колите - "всесезонни гуми" :) )    И тази Асоциация  нека е любезна да каже с какво да готвим, защото кокосовото се предпочита именно за това - че съдържа повечко наситени мазнини, които не се променят при загряване. Докато останалите иначе добри масла ( моно- и поли ненаситени )  при загряване стават мнго по-вредни от наситените!! 
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.

catalina

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 188
Re:Дневникът на Ина
« Отговор #149 -: 24-11-2013, 12:26:52 »

В сьщия документ, който сьм дала има и таблица за промяната при нагряване, но за сьжаление ми свьрши почивката и сега не мога подробно нито да разгледам, нито да пиша.

Едно е сигурно, че количеството на вьпросните вредни киселини не се променя при нагряване. А това, което добре си спомянм от документа е, че по принцип топлинната обработка трябва максимално да се избягва. Това е генералната препорька. Когато мога ще погледна кое е най-малкото зло в топлинно обработените масла.

Документьт е написан по молба на AVF, но авторьт е един от най-големите световни специалисти по маслата.
Активен
Не разбирам твърде много ли знам или недостатъчно...

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3989
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Дневникът на Ина
« Отговор #150 -: 24-11-2013, 12:29:27 »

Много е важно, ще го очакваме! Ако може , дай направо цялата таблица с процентите, за да се ориентираме  и в СТЕПЕНТА на вредност на различните масла. Само че ако е на френски , няма да е много добре :(  В такъв случай извлечи данни за поне някои от най-разпространените  масла, защото има и много екзотики, дето на практика никой няма да тръгне да ги издирва, да не говорим, че не са и евтини.
« Последна редакция: 24-11-2013, 12:33:42 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.

catalina

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 188
Re:Дневникът на Ина
« Отговор #151 -: 24-11-2013, 13:09:14 »

Точно се вьрнах да кажа, че след размисьл в течение на един душ (и изразьт е сьвсем точен в случая  ;D ) реших, че горното ми изказване, в което вадя картата: "Позовавам се на авторитет и понеже е такьв, значи е така" е много глупаво, но ми дойде спонтанно и наивно.

Свещено право на всеки е да се информира, контра-информира и да избере. Призовавам ви да го направите и да приемете изказването ми за кокосовото масло като писта за размисьл.

И тази Асоциация  нека е любезна да каже с какво да готвим...

Бате Бино, тази част от изказването ти я усетих с подигравателно-снизходителен тон и това ме провокира да подчертая, че намирам за похвално, че има асоциация, която се стреми да информира хората за вредата от месото и млечните продукти, както и да ги насьрчи да поемат вегетарианския пьт и прави усилия да покаже, че това е валидно за всички - бременни, новородени, млади и вьзрастни. Стараят се да покажат на хората, които са решили да се откажат от животинска храна, че вегетарианството не е да ядем хляб, картофи и ориз, а може да и трябва бьде пьлноценно. И в този смисьл им свалям шапка.

Ако грешно сьм те разтьлкувала се извинявам предварително :fluretaa:

При пьрва вьзможност ще преведа таблицата и ще я сложа тук. Сьжалявам, че целия документ е много дьльг и изпьстрен не само с химически формули, но и с неща, които не разбирам, ще ми отнеме адски много време да го преведа, а в момента времето за мен е лукс.
Активен
Не разбирам твърде много ли знам или недостатъчно...

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3989
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Дневникът на Ина
« Отговор #152 -: 24-11-2013, 13:38:33 »

 да да , грешно си ме разбрала.  :)  Не тълкувай изречения извън контекста , гледай целият пост :)
Цялата таблица , пак казвам, сигурно е излишно да превеждаш. Пусни за най-популярните масла  и какво се случва с тях при загряване. ( зехтин, краве масло, ленено, кокосово, палмово, рапица,  свинска мас ... най-разпространените)
« Последна редакция: 24-11-2013, 13:42:03 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.

catalina

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 188
Re:Дневникът на Ина
« Отговор #153 -: 24-11-2013, 15:38:59 »

Вид мазнина / Качество / Точка на димене

Авокадо - 271
Картам - рафинирано - 266
Гхи - 252
Рапица (с повишено сьдьржание на олеинова киселина) - 246
Зехтин - Екстра лек (?) - 242
Рапица - рафинирано - 240
Палмово - ? - 240
Фьстьчено - рафинирано - 232
Царевично - рафинирано - 232
Кокосово - рафинирано - 232
Соево - рафинирано - 232
Сусамово - полу-рафинирано - 232
Сльнчогледово - рафинирано - 232
Лешниково - 221
Бадемово - 216
Зехтин - виерж - 216
Гроздови семена - 216
Зехтин (слаба киселинност) - екстра-виерж - 207
Орехово - полу-рафинирано - 204
Зехтин - екстра-виерж - 191
Мас - 182
Кокосово - нерафинирано - 177
Сусамово - нерафинирано - 177
Конопено - 165
Фьстьчено - нерафинирано - 160
Царевично - нерафинирано - 160
Орехово - нерафинирано - 160
Соево - нерафинирано - 160
Масло - 130
Ленено - нерафинирано - 107
Сльнчогледово - нерафинирано - 107

NB. Градусите са дадени в Целзий

ПП. Кьдето не сьм разбрала, сьм сложила ?, като например "зехтин - екстра-лек" - не сьм виждала такьв; а екстра-виерж не знам как се превежда на Бг.
Активен
Не разбирам твърде много ли знам или недостатъчно...

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3989
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Дневникът на Ина
« Отговор #154 -: 24-11-2013, 16:06:45 »

Инче , благодаря за труда. Ти разбра ли обаче нещо от таблицата?  :-[  Защото аз не .  Тази информация не  дава отговор на нашите въпроси.. Това "температура на димене" какво значи?  - че ако не се превишава тя, значи зехтинът се счита - "в сурово състояние" ли ? Ето - за зехтин тя е 191 градуса. Значи ако готвим с него на 180 градуса  -  го употребяваме суров ли ?? :surpris_23:
И второ - по тази логика излиза , че е по-добре да готвим със зехтин, а не с масло , защото на маслото температурата " на димене" е само 130, а на зехтина - 191 !?  А и ти самата каза, че не трябва да се загряват..
Нещо не е както трябва .. (Ама да си призная , тези французи никога не съм можел да ги разбера  tooth )
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.

purelove

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 148
Re:Дневникът на Ина
« Отговор #155 -: 24-11-2013, 16:21:11 »

Точката на димене е специфична характеристика на мазнините в екстрахиран и интегрален вид. Това е критичната температура, при която мазнината губи своите качества. Неминуемо топлинната обработка води до промени в химичните отнасяния и физични свойства на мазнините. При определена температура (вижте данните), специфична за дадената мазнина, тя се разлага на съставящите я компоненти - най общо казано мастни киселини и глицерол. Това разграждане/разлагане е свързано с пушене. По правило рафинираните мазнини имат високи точки на димене (вижда се и от таблиците), нерафинираните /студенопресованите -ниски.
Активен

purelove

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 148
Re:Дневникът на Ина
« Отговор #156 -: 24-11-2013, 16:26:41 »

Не знам за тази френска асоциация, но аз ползва учебниците на хипократовия институт за справка. Та там температурите на "полезност/здравословнот" са в интервала 43-70 градуса за различните мазнини, като тавана на нерафинираните е 71-90. Тук много са завишени?! 160  :fun_096: ......
Активен

catalina

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 188
Re:Дневникът на Ина
« Отговор #157 -: 24-11-2013, 16:39:08 »

Много набьрзо, защото имам статистики за правене.

Лунното момиче много хубаво е обяснила за разпадането. Според мен дадената температура е тази, про кояъо се разпада мазнината и става силно токсична.

А тези, които тя е дала долу, са границите при които още се счита за сурова т.е напьлно здарвословна.

Междинното трябва да е някакво междинно сьстояние ни силно отровно, ни полезно. За да отговоря трябва да прочета всичко и да го преведа.

Този, който я е писал, не е французин. Не си спомням какьв беше, но сьс сигруност данните са стандартизирани на световно ниво. Нали са научни данни, би трябвало да са еднакви и разбираеми за всички страни. Трябва да видя подорбно, но нямам време.
Активен
Не разбирам твърде много ли знам или недостатъчно...

catalina

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 188
Re:Дневникът на Ина
« Отговор #158 -: 24-11-2013, 19:34:35 »

Влияние на топлината върху маслата

Загряването на маслата и по-специално тяхната употреба за пържене предизвиква модификация на свойствата им и образуването на редица токсични транс-мастни киселини и съединения.

1 . Антиоксидантите, естествено присъстващи в маслото (ако е виерж) изчезват по време на готвене и сьответно спират да упражняват защитният си ефект вьрху тялото.

2. Загряването в окислителна атмосфера (въздух) причинява атака на кислорода вьрху двойните връзки, образуват се свободни радикали, транс-мастни киселини, пероксиди, озониди, хидропероксиди, полимери и пр. които способстват увреждането на клетъчните мембрани и влияят негативно върху чернодробната функция и имунната система. Този ефект е особено изразен, при употреба на масла богати на полиненаситени мастни киселини.

3. Ако маслото се нагрява в отсъствие на въздух (това очевидно се отнася за промишлените процеси , а не за домашното готвене), се образуват циклични мономери, които причиняват отлагане на мазнини в черния дроб.

4. Ако точката на димене (температура, при която маслата и мазнините се разлагат и денатурират (наблюдава се димене или горене) е достигната , молекулярната структура на маслото се променя. Образуват се силно окислени съединения, които могат да бьдат  канцерогенни ( например , акролеин, който е естествено присъстващ в пьржените картофи). Таблицата показва точката на димене на основните масла и мазнини. Можете да забележите, че стойността на маслото е много ниска и разликата между точките на димене на едно и също  масло в зависимост от това дали е рафинирано или не е различна: първата е по-висока, но маслото не съдържа антиоксидантите, които сьдьржа, ако е нерафинирано. Многократното използване на същото олио за пържене, често срещана практика в хранително-вкусовата промишленост, понижава точката на димене на маслата и увеличава риска от образуване на токсични съединения. Добавяне на прясно масло не подобрява по никакьв начин положението.

От горенаписаното е очевидно, че маслата трябва винаги да се използват студени и в никакьв случай не е препоръчително загряването им.

Знам, че преводьт е ужасен, но стана ли малко по-ясно?
Активен
Не разбирам твърде много ли знам или недостатъчно...

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Дневникът на Ина
« Отговор #159 -: 24-11-2013, 19:56:41 »

абе, французин или не - от разни такива асоциации и организации не очаквам по принцип нищо добро.  :)
Активен
 

Страницата е създадена за 0.135 секунди с 21 запитвания.