Ето и аз идвам да споделя моите баналности и тривиалности...
Аз сьм на тривиалното мнение, че човек ако не се храни умира. Сльнчева и други форми на енергия може би са усвояеми за единици хора, но за средния човек какьвто сьм и аз храната остава ежедневния източник. Да, но коя храна?
И аз съм на тривиалното мнение, че човек ако не се храни умира! Но също мисля, че и ако прекалено много се храни пак умира.
Като почна да го мисля това, и все немога да го измисля дали се храня прекалено малко или прекалено много, но страха ми винаги е да не е прекалено малко... В разговор с писма, Леви чудесно описва ситуацията, как още от праисторически времена ни е останал страха от гладаната смърт и как в същото време трябва да му благодарим на глада че все още сме оцеляли благодарение именно на него, защото иначе болестите щяха отдавна да са на натръшкали...
Причината според Леви, е че само организма си знаел колко работа е да неутрализира токсините от всичките вкусотийки, който сме налапали и през това време всички други функции замирали, включително и на имунната система. Звучи доста актуално...
След като месото и млечните са вредни по очевидни причини, зьрнените трябва да се избягват заради слузта, ядките да се ядат в ограничено количество заради дроба, плодовете не са препорьчителни, явно и всички зеленчуци не са Ок (патладжаньт например твьрде богат на фитоестрогени, както ми обьрнаха внимание тук, а и други), с какво точно трябва да се храни човек?
Така! Истината е че всички тук сме откачалки (някой повече, други по-малко, но все приятна компания) и всяка откачалка си има своите разбирания какво е вредно и полезно. А ти си събрала разбиранията на всички откачалки заедно за това какво е вредно и то много ясно че накрая ще излезе че нищо нестава за ядене.
Според мойте откачени разбирания, зърнените кълнове са хипер полезни. Тестените вече са яко слузеобразуващи. Аз все се опитвам да си наложа да ям повече кълнове и все неуспявам. Но сега зимата, ще ми е по-лесно, като няма толкова плодове да ме изкушават.
Ядки не се ограничавам да ям, но забелязвам, че вече просто много рядко ми се ядат ядки. Сигурно пак са виновни плодовете и лятото...
Хм, плодовете са повече от препоръчителни за мен. Зеленчуците също... моя проблем със зеленчуците е че са ниско калорийни и много бавно засищат...за това гледам и някакъв плод да изям първо, че нямам време да се чакам да се наям само от зеленчуци.
И най-хипер полезното нещо според мен, зеленолистните...но пак като кълновете трудно се навивам да ги ям и като зеленчуците бавно засищат.
Накратко казано... Колин Кембъл добре го е обобщил да ядем цели растителни храни. Например, кълновете са цели и растителни. Бялото брашно е растително, но не е цяло, топлинно обработеното бяло брашно още по-малко.