Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Дневник на Вал  (Прочетена 99865 пъти)

Val

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 519
  • "Бог е дал на хората храната,дяволът - готвачите!"
Re:Дневник на Вал
« Отговор #180 -: 21-02-2010, 11:08:35 »

А пък аз всичко си купувам  от магазина на центъра  и съм много доволна от този магазин. Пикадилитата са краен случай, но и те са в крак с храненето напоследък.
Кафявата елда - ясно. Няма да се ползва. Всъщност това бланширане как става? Като се попари елдата с гореща вода ли? Четох в гугъл че така се бланшират други зърнени, но май им слагали и подправки?!?!
Активен

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Дневник на Вал
« Отговор #181 -: 22-02-2010, 09:51:26 »

Според мен по някакъв начин е бланширана и след това изпечена за да придобие този кафяв цвят.
Активен

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Дневник на Вал
« Отговор #182 -: 23-02-2010, 16:01:22 »

Бланширането е 2 вида: с гореща вода и с мазнина / някои зеленчуци, картофите за пържене /.
Пикадили винаги съм го харесвала и съм пазарувала главно там в Бургас и във Варна като живеехме. Тъй като от край време се стремя към здравословно хранене, там съм намирала това, което търся.
Активен

Val

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 519
  • "Бог е дал на хората храната,дяволът - готвачите!"
Re:Дневник на Вал
« Отговор #183 -: 23-02-2010, 22:59:07 »

Вери, точно това исках да се уверя - дали има и бланширане не само с попарване с вряла вода, ами и с пържене? Ясно, че има. Няма да се "втелясвам" ;) както казва една приятелка, ама като се замислиш навсякъде ни дебнат боклуци в храните. Колкото и да внимава човек, колкото и да се старае я някое "Е " ще има някъде, я някой скрита мазнина, я някоя бланширана елда :bleh Добре, че съвсем случайно я забелязах - надписа никога не би го забелязал човек, ако не чете по принцип всичко по опаковките, както сме  свикнали повечето тука.  Добре, че имаме добри магазини за нашите храни във Варна. :essen:
Активен

Angie

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 839
Re:Дневник на Вал
« Отговор #184 -: 24-02-2010, 00:27:20 »

Днес се осведомих за елдата. Питах продавачката в био магазинчето в което си пазарувам каква е разликата межу кафявата и по-светлата елда. Тя каза (а то си и пише, ама кой да чете), че едната- светлата е олющена на хладно (студено?), а другата - кафявата, е варена (предполагам бланширана). Но ми е чудно защо студено лющената беше 1.60 за 500 гр, а кафявата беше 2.40 или нещо такова. Както и да е. Ще пробвам да я покълна и ще кажа става ли...аа, сега се сещам, бях си купила кафява за покълване- тя беше по-една и с твърда обвивка- според мен си е била без никакъв вид обработка, ама тя точно не покълна.
Активен

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Дневник на Вал
« Отговор #185 -: 24-02-2010, 09:03:53 »

Анджи много изгодно си купила елдата. Във Варна продават само био и струва 4лв за 500гр.
Активен

Angie

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 839
Re:Дневник на Вал
« Отговор #186 -: 24-02-2010, 10:44:23 »

Упс, това е в евро, но да..пак излиза по-евтино. Установих, че и някои ядки ми излизат по-евтино, отколкото във Велинград.Там на пазара Първенецки ядки (които в Първенец са около 10лева килото), ги продават за 18, а аз си купувам бадемите тук за около 15килото.Лешниците обаче са 22 лева..Абе това лято може и да се навия да ида да си бера лешници в Северна Турция в на един приятел посажденията..
Активен

Хриси

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 65
Re:Дневник на Вал
« Отговор #187 -: 25-02-2010, 18:01:32 »

Преди да започна да гладувам си бях купила елда от кафявата,а какво разбирам сега. В супера в Първомай може да намериш 10различни марки бял ориз,но една кафяв.На щанда за здравословни храни има единствено слънчогледови семки,сусам,орехи,ленено семе, от кафявата елда, кафява захар,някакъв измислен мед, плодова захар и кайма от соя :) А едната част са само диетични шоколади,вафли,десертчета и т.н. А в магазините за плодове и зеленчуци карат авокадо само по поръчка,няма кълнове и такива неща (има само няколко вида сушени плодове) :) След време май ще трябва или често да идвам до Пловдив,или да помоля приятел за помощ  :D
Активен
Бъди промяната,която искаш да видиш в света!

Даниела

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
Re:Дневник на Вал
« Отговор #188 -: 05-03-2010, 15:18:44 »

Вал, ти правиш ли редовно клизи  ??? Сега чета книжката, която Радости преведе, замислих се за теб, за причините на моменти да не се чувстваш добре, въпреки че си на 100 % сурово...
"За оптимално здраве, е задължително непрестанно  да отстраняваме токсините. Така, колкото и иронично да изглежда, някой който е 100% суровояд  трябва да си прави клизми по-често, от този, който не е суровоядец. Аз препоръчвам на 100%-вите суровоядци  да си правят минимум по 1 клизма на месец. Тези, които се натъкват на проблеми, когато са на 100% сурова диета , често не разбират защо. Периодични клизми би разрешило проблемите при  95% от тези  случаи"  :)
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=153.20
Активен

benato

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1467
    • benato
Re:Дневник на Вал
« Отговор #189 -: 05-03-2010, 15:24:01 »

Той бай ви Бенато отдавна си проветрява устата с тези клизми,ама някои си мислят,че е гадна процедура и няма смисъл от нея  :bleh :laugh:
Активен


GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Дневник на Вал
« Отговор #190 -: 05-03-2010, 16:13:06 »

И аз толкова време не мога да се наканя с тези клизми. Не съм си купила дори иригатор. Дани ти правиш ли клизми и ако да колко често?
Активен

Даниела

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
Re:Дневник на Вал
« Отговор #191 -: 05-03-2010, 16:21:00 »

 :-[ и аз още не, направо ме е срам...не съм търсила скоро по аптеките...време е да се стегнем , мда  :Confus_3:
Активен

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Дневник на Вал
« Отговор #192 -: 05-03-2010, 16:34:06 »

И мен ме е срам! :( В аптеките дали ще има?
Активен

Даниела

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
Re:Дневник на Вал
« Отговор #193 -: 05-03-2010, 16:44:35 »

Аз като търсих нямаше от два литра, предлагаха ми само малки круши. Намерих в
http://www.samozdrav-bg.com/28.74.0.0.1.0.phtml,
когато ходя до Ст. Загора ще си взема.
И във Варна имат магазин  :)
Активен

Val

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 519
  • "Бог е дал на хората храната,дяволът - готвачите!"
Re:Дневник на Вал
« Отговор #194 -: 05-03-2010, 16:58:25 »

Ходя на хидроколонтерапията при Емилова. Направих ги : през месец  октомври три процедури през седмица /не съм сигурна дали беше точно седмица/, т.е. един курс както го смятат те. После разговарях с няколко лекаря да ми кажат може ли един път месечно да ходя тъй като това пречистване се води по-сериозно от клизмата в домашни условия поне според тях. Т.е. да заместя правенето на клизма у дома с тамошната процедура. Там ме посъветваха обаче да не е чак веднъж на 30 дни, а поне през интервал от 40-50 дни. И така после отидох през средата на декември и началото на февруари. Така че и в това отношение съм "дисциплинирана " :D А иначе мен не ме беше срам да си търся иригатор - но то просто качествени тук в България май няма. Когато бях попитала веднъж нещо за хидроколона Бате Бино каза,  че няма и наистина се оказа така. Поне аз не намерих. После в нас никога не ми е спокойно, да си кажа честно защото покрай малкото ми  слънчице вкъщи и кака му все има баби, дядовци да помагат, което пък иначе е хубаво  ;) но просто никога не съм сама :laugh: Трябва все пак обаче да помисля и да почна в къщи, защото не мога да ходя пък постоянно при Емилова да харча грешни пари.
Активен

rima

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 512
Re:Дневник на Вал
« Отговор #195 -: 05-03-2010, 17:40:44 »

Вал, слабителните по-добре ги смени с цитросепт. Само че, започни постепенно с 5-10 капки. Много добър ефект има в краткотраен план, а и не само.
Иначе, най-добри са клизмите с урина и шанкпранкшалана. Докато със шанката обаче трябва да се внимава , както с хидроколониката - да се спазват определени интервали и т.н. то с този вид клизми няма да имаш никави проблеми.
Веднъж направих такъв курс - освен, че изчистват, действат страшно ободряващо, тъй като
много минерали и ензими се всмуква от червото. Ефекта е по добър от фреш лимон. Бях много изненадана първия път.
« Последна редакция: 05-03-2010, 17:51:56 от rima »
Активен

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Дневник на Вал
« Отговор #196 -: 05-03-2010, 21:12:51 »

Вал, относно хидроколониката си мисля, че е множко толкова често. Тук препоръчват максимум 2 пъти годишно. А самата процедура обикновено е веднъж. Много рядко се случва някой да ходи по- 2-3 пъти на процедура. Трябва да е много задръстен, болен и т.н.
Активен

Val

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 519
  • "Бог е дал на хората храната,дяволът - готвачите!"
Re:Дневник на Вал
« Отговор #197 -: 06-03-2010, 00:39:46 »

Вери, аз определено за радост не съм болна и задръстена. Всъщност мненията тука бяха противоречиви. Някои лекари казват няма проблеми , но други като теб че е множко. Ще видим сега по-другия месец може и да е за последно.
Активен

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Дневник на Вал
« Отговор #198 -: 06-03-2010, 01:03:19 »

Вери, аз определено за радост не съм болна и задръстена.
А, това го знам. Затова мисля, че ти е много.
 :Content_22:
Активен

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Дневник на Вал
« Отговор #199 -: 06-03-2010, 09:40:35 »

Вери, аз определено за радост не съм болна и задръстена. Всъщност мненията тука бяха противоречиви. Някои лекари казват няма проблеми , но други като теб че е множко. Ще видим сега по-другия месец може и да е за последно.
А защо са противоречиви? Защото лекарите още не са добре запознати с тази процедура. Нова е за България, а и плоскостта, от която гледат на нещата е грешна. Знам един лекар в Пловдив, препоръчва веднага след хидроколониката, освен пробиотици и други хапове, ако си вегетарианец, задължително! да пиеш сурови кокоши яйца сутрин на гладно :surpris_22: :Content_4 - emotloader: Да се смея ли, да плача ли :surpris_23: Ква медицина, кви 5 лв :-X :-X :-X
Освен това хидроколониката има някои минуси:
- използва се вода, а тя отмива полезната флора, като същевременно не изчиства така, както урината. Хем не чистим с добър "препарат", хем той нанася вреди;
- няма го ефектът на домашната уринова клизма, а именно да накиснем за 10 мин, да има покой - време през което урината разтваря и откъртва и най-твърдите частици;
- използват налягане, което все пак е изкуствено за самото черво;

А и ти вземат пари за цялата тази работа tooth Така че, изберете домашната уринова клизма ;D ;) :)
« Последна редакция: 06-03-2010, 09:42:35 от Petko »
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов
 

Страницата е създадена за 0.049 секунди с 17 запитвания.