Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Дневник на Вал  (Прочетена 99867 пъти)

Даниела

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
Re:Дневник на Вал
« Отговор #160 -: 11-02-2010, 10:43:14 »

и на мен вчера не ми се ядеше  ;D
Вал, ти досега занимавала ли си се с йога, ще чакам да кажеш как се справяш  :Content_22:скоро и аз ще поръчам
Активен

Val

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 519
  • "Бог е дал на хората храната,дяволът - готвачите!"
Re:Дневник на Вал
« Отговор #161 -: 11-02-2010, 23:16:57 »

Да, Дани много бях редовна даже на йогата. Спрях като забременях. После като почнах пак да ходя нещо не ми хареса, ама не йогата, ами начина по който се води. Е, то не е хубаво и така да се говори, но и групата в момента която се беше сформирала не ми даподна. Малко на упражнения ми удряше работата, а не на асани. Но има и други места - това не е оправдание. Сега се занимавам в къщи, но друго си човек да има среда, съмишленици. В това отношение пловдивчани са за завиждане. Рашко нямам честта да съм го виждала, но няма човек, интересуващ се от йога да не е казал, е е най-добрия. А за диска ще се похваля, разбира се!
Активен

Val

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 519
  • "Бог е дал на хората храната,дяволът - готвачите!"
Re:Дневник на Вал
« Отговор #162 -: 18-02-2010, 01:26:30 »

Има някакъв проблем? Значи, храня се стандартно. Сутрин /след жабурето и гимнастиката, разбира се/ си пия топлата вода, после хапвам пчелен прашец, после пия 2 лъжици ленено масло /или сусамено, тиквено и т.н./. На обяд съм на плодове, а някои път и салата от най-най-най различни зеленчуци, поръсени или със сусам, или ленено семе или др. под. Вечерята ми е по-обилна и тя се състои задължително в зеленчуци заляти с лимонов сок и някакво масло, кълнове или ядки. През паузите хапвам плодове - авокадо или цитрусови. Пия фрешове и чай с мед. Единственото ми прегрешнеие е понякога кафето. Като се чувствам уморена следобяда понякога пия по едно малко, но пак казвам понякога. Правя си асаните, когато има време и възможност се отдавам на медитация /по-точно сега се уча/.Проблема ми е че от 3-4 дни постоянно ми се повдига. Независимо дали съм яла или не. Не съм бременна със сигурност. На някой случвало ли му се е така да му се повдига на пръв поглед безпричинно?
Активен

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Дневник на Вал
« Отговор #163 -: 18-02-2010, 06:26:46 »

Аз все си мисля,че повдигането и повръщането е точно реакция на организма да се освободи от нещо , което не му трябва (вреди му).Вероятно някъде грешиш с храните. За кафето зная ,че уврежда хромозомите в клетките, за безкофеиновото кафе съм чувал,че за да изкарат кофеина ползват олово,но дали е вярно не зная.
Активен

ДарбиМак

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 589
Re:Дневник на Вал
« Отговор #164 -: 18-02-2010, 09:21:04 »

Вал, колко ленено семе изяждаш на ден? Писала си в дневника на Пецата за една ленена каша. Та колко лелено семе трябва за една порция каша? Като се има предвид че и сутрин си хапваш лен ми се струва, че прекаляваш с количеството. Лененото семе се взема по една лъжица дневно! Съдъжа цианиди и не трябва да се прекалява. Пиша ги тези неща за да ти насоча вниманието и да разбереш от къде ти се гади. Може и да не е от това  tooth
Активен
Намасте :)

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Дневник на Вал
« Отговор #165 -: 18-02-2010, 15:18:28 »

Вал, колко ленено семе изяждаш на ден? Писала си в дневника на Пецата за една ленена каша. Та колко лелено семе трябва за една порция каша? Като се има предвид че и сутрин си хапваш лен ми се струва, че прекаляваш с количеството. Лененото семе се взема по една лъжица дневно! Съдъжа цианиди и не трябва да се прекалява. Пиша ги тези неща за да ти насоча вниманието и да разбереш от къде ти се гади. Може и да не е от това  tooth
Дарби, не плаши така момичето tooth Как така една лъжица на ден. До 50 гр. всеки ден е напълно безопасно, според всички източници, на които съм попадал. На места го дават до 60 гр. Това значи не една, а до 5 супени лъжици са безвредни ;)
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

ДарбиМак

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 589
Re:Дневник на Вал
« Отговор #166 -: 18-02-2010, 16:37:35 »

Ааааааааа, не искам да я плаша. И понеже си голям авторитет  няма да настоявам, но съм сигурна че съм го чела някъде за 1-2 супени лъжици дневно. Няма и да търся сега инфо, че да се доказвам. Но съм сигурна! Аз самата рупам много ленено семе и специално съм се интересувала.
Сори, ако някой се е почувствал уплашен  tooth
Активен
Намасте :)

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Дневник на Вал
« Отговор #167 -: 18-02-2010, 17:46:10 »

И аз така четох наскоро -  по една супена лъжица на ден и повече от това не слагам в салатката
Активен

Val

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 519
  • "Бог е дал на хората храната,дяволът - готвачите!"
Re:Дневник на Вал
« Отговор #168 -: 18-02-2010, 19:31:13 »

Аз таз смешната ленена каша си я направих 1-2 пъти. Не е от това. Освен това аз лененото масло го обичам най-много от вскичи. Определено си го пия и хапвам отдавна. Някакво пречистване май трябва да си правя. Като се има предвид че на дебелото черво вече правих, може би трябва чернодробно, но не  съм готова още честно казано. Незнам, ама страшничко ми звучи. Със сигурност ще го направя, но нека и да съм по-спокойна. Сега определено имам много ангажименти и съм натоварена психически. Искам и да е почивен ден и да кажа на семейните да ме оставят самичка. Сега ще направя тези дни като съм спокойна на паразитите и ще видим. За кафето две думи няма - трябва тотал да го спра.
Активен

lilka

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 171
Re:Дневник на Вал
« Отговор #169 -: 20-02-2010, 10:22:56 »

Вал, здравей!
Тези дни си правих ленени крекери и орехова торта с банани, в която също сложих ленено брашно и въпреки че бях само на сурово почувствах голям дискомфорт в стомахчето и леко главоболие. И си мисля, че се дължеше на лененото семе.

Много ми се иска да ви споделя нещо много странно, понеже стана дума за прилошаване  :surpris_23:
Снощи си купих натурален сок от арония в стъклено шишенце без добавена захар и сутринта си изпих около 100гр. с голяма наслада :Appetit_17: Обаче след 10-на минути започна да ми се гади и разбрах, че ще го повърна :surpris_22: Дишах дълбоко, за да отмине прилошаването, пийнах водичка,убеждавах стомахчето си да не изхвърля сока, защото е много полезен и скъп  ::) но в крайна сметка го върнах :-[ за мое голямо съжаление! Преди време като нямах много опит със соковете ми се случи нещо подобно с червеното цвекло: След 24 часово гладуване си направих сок от цвекло, целина, моркови като цвеклото и целината бяха повече, леле каква бурна реакция имах тогава имах чувството, че ще литна, припадна и повърна едновременно  tooth Но в крайна сметка само повърнах  :surpris_25: Явно аронията също като цвеклото има силно пречистващ ефект.
Активен

lilka

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 171
Re:Дневник на Вал
« Отговор #170 -: 20-02-2010, 10:28:35 »

За дозировката на лененото семе съм чела, че когато е смляно се взимат не повече от 2 супени лъжици на ден. А ако се пие и ленено масло, което не трябва да е от супена лъжица на ден, и ленено семе трябва да се намали, за да не се предозира. Лично аз ако си правя ленена напитка не пия от маслото или пия по-малко, вместо 2 чаени лъжички взимам 1.  :peperudi:
Активен

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Дневник на Вал
« Отговор #171 -: 20-02-2010, 12:17:51 »

В сока от Арония слагат аспартам , от него може да ти се гади , иначе аз съм си правил и сок и съм ял по много нямам никакви проблеми и странични ефекти
Активен

rima

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 512
Re:Дневник на Вал
« Отговор #172 -: 20-02-2010, 13:07:45 »

имах чувството, че ще литна, припадна и повърна едновременно
:Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: много точно казано
Активен

Val

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 519
  • "Бог е дал на хората храната,дяволът - готвачите!"
Re:Дневник на Вал
« Отговор #173 -: 20-02-2010, 18:02:13 »

Лилка, аз съм забелязала, че като ви се оплача тука от някой проблем и той после си изчезва :Content_4 - emotloader: Наистина ми се гадеше няколко дни подред, но ето че вече ми мина. Може и да има връзка с лена. Може. Аз го обичам и маслото, и семената така че има и такава вероятност. Аз да се похваля - днес правя 6 месеца от както съм на сто процента сурово. Смятам, че наистина намерих правилния път - суровоядството! Добре, че сте всички вие тука във форума.  :heart_2:Без вас накъде? Като се сетя колко години карам на веган режим,  и си правя гладувания, правилни захранвания , разделно хранене, и т.н. и после полека - лека съм правила грешки...С това хранене няма как да се подлъжа да сгреша. Най-интересното е, че не ми е било изобщо трудно да мина на сурово. Нямам спомен нещо да ми се е прияло, ама така че да си заслужава да си наруша режима. И много ми помага като си помисля това: за какво да изям сега една манджа дето ще ми отнеме енергията и после ще ми стане тежко? Така, че смело напред.
Забравих какво исках да питам. Напоследък хапвам елда. Накисвам и я и става чудна особено ако й сложа и малко лимонов сок. ОБАЧЕ. Има два вида елда. Едната е Био и е бяла на цвят и се продава само в определени места. А другата е кафява и я има във ввсички по-големи супери. Точно на нея пише БЛАНШИРАНА. Какво значи това? Наистина ли е бланширана? Че тя тогава минава ли за сурова? Някой знае ли как точно я бланшират. Иначе тя елдата трудно си покълва, а тази кафявата даже изобщо не покълва. Ще се радвам някой ако знае, че се зачудих.  :peperudi: :essen:
Активен

lilka

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 171
Re:Дневник на Вал
« Отговор #174 -: 20-02-2010, 20:32:41 »

Вал, светлата е натурална елда и е сурова. Тъмната не е сурова. Незнам как точно я бланшират, затова тя не покълва.
Активен

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Дневник на Вал
« Отговор #175 -: 20-02-2010, 22:31:13 »

Има два вида елда. Едната е Био и е бяла на цвят и се продава само в определени места. А другата е кафява и я има във ввсички по-големи супери. Точно на нея пише БЛАНШИРАНА. Какво значи това? Наистина ли е бланширана? Че тя тогава минава ли за сурова? Някой знае ли как точно я бланшират. Иначе тя елдата трудно си покълва, а тази кафявата даже изобщо не покълва. Ще се радвам някой ако знае, че се зачудих.  :peperudi: :essen:
Щом нещо го има по веригите супери, по-добре забрави да е здравословно. Нека само се замислим, има ли изобщо нещо в супермаркетите, което да става за ядене :surpris_23: Освен за зехтин, друго не се сещам....
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Дневник на Вал
« Отговор #176 -: 21-02-2010, 01:54:53 »

Щом нещо го има по веригите супери, по-добре забрави да е здравословно. Нека само се замислим, има ли изобщо нещо в супермаркетите, което да става за ядене :surpris_23: Освен за зехтин, друго не се сещам....

абе не е съвсем така, има някои супермаркети с доста добре заредени здравословни щандове... зависи в кой крад и в кои магазини пазаруваш по-скоро...
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Val

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 519
  • "Бог е дал на хората храната,дяволът - готвачите!"
Re:Дневник на Вал
« Отговор #177 -: 21-02-2010, 02:11:43 »

 Марулка е права, Петко. Има доста добри неща вече в Пикадилитата във Варна поне. Дори вече кълновете им неизменно присъстват по щандовете. Аз моите си ги гледам сама по принцип, но все пак е голямо улеснение, ако си бил някъде примерно връщаш се от път и нямаш нищо готово вкъщи да минеш и да си вземеш. Има от ръж, жито, броколи,лук,слънчоглед. И са вкусни. Имат и много хубави салати. Примерно има една "дълголетие" ли беше точно забравих, дето е много хубава - настъргани цвекло, моркови, най-различни кълнове и т.н. Ако нямаш всички тези зеленчуци вкъщи няма лошо да минеш да вземеш една салатка за вечерта. Аз редовно им правя комплименти и ги поощрявам дето се вика :Content_22: само и само да поддържат асортимента на здравословинте храни.
Аз продължавам да се чудя  :Confus_3:как ще да е бланширана таз елда дето я купих днес, та наминах да видя някой не е ли успял да разбере и да ми каже сурова ли е, джанъм не е ли сурова? :bleh
Активен

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Дневник на Вал
« Отговор #178 -: 21-02-2010, 03:20:52 »

Не е сурова. Затова и не покълва.
Колкото до зърнените и кълновете, ако се наложи си купувам от здравословния магазин, в който стоката не застоява(а и изборът е голям)....както се случва със здравословния щанд в супермаркета. Там направо хваща прах стоката ;D
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Дневник на Вал
« Отговор #179 -: 21-02-2010, 08:43:07 »

Вал и аз потвърждавам, че кафявата елда не е сурова. В здравословния магазин на центъра има био зелена елда. Относно Пикадили и аз предимно от там си купувам всичко. Само елда и суров тахан купувам от магазина на центъра.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.066 секунди с 21 запитвания.